Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Dlaczego warto uczyć się języków obcych?

Żyjemy w świecie, w którym brak znajomości języka angielskiego stwarza ogromne problemy. Z tego względu coraz częściej myślimy o rozpoczęciu nauki i poszukujemy sprawdzonych kursów oraz decydujemy się na samodzielne podnoszenie kwalifikacji...

Warszawa

Blisko 30 warszawskich księgarń weźmie udział w "Nocy Księgarń 2021"

  22 października, w ponad 100 kameralnych księgarniach w całej Polsce, po raz trzeci odbędzie się Noc Księgarń,. W stolicy udział w akcji weźmie blisko 30 placówek. Wydarzenie odbywa się pod patronatem  prezydenta...

Warszawa

Nowe inwestycje i mieszkania na sprzedaż w Warszawie

Warszawa jako stolica dynamicznie się rozwija. Swoje siedziby mają tutaj największe firmy, których obecność przekłada się na powstające kolejne miejsca pracy. Z obecnością przedsiębiorstw wiąże się również napływ kolejnych mieszkańców, którzy po...

Warszawa

Ruszył remont wejścia na stację metra Marymont

  W piątek, 22 października rozpoczęły się prace remontowe przy wejściu na stację metra Marymont linii M1 od strony ulicy ks. J. Popiełuszki. Remont potrwa do 17 listopada.

Warszawa

Podaruj sobie odrobinę relaksu

Codzienne obowiązki, stres i ciągła presja potrafią skuteczne odebrać nam siłę oraz energię do działania. Z pomocą przychodzi nam odpoczynek, najlepiej z daleka od zgiełku miasta, pracy i domu. Wystarczy spędzić weekend...

Warszawa

Warszawa rozpoczyna budowę trzeciej linii metra

Mimo sporych problemów budżetowych stolicy w Warszawie powstanie trzecia linia metra. Taką decyzję, w ostatnich dniach, podjął Prezydent Rafał Trzaskowski. Już w najbliższy czwartek, na jego wniosek, Rada Miasta ma zdecydować o...

Warszawa

Warszawa i Mazowsze objęte obostrzeniami pandemicznymi

W związku ze wzrostem zachorowań na Covid-19, rząd wprowadza na terenie kolejnych województw, w tym mazowieckiego, obostrzenia sanitarne. Od

Warszawa

Hotel blisko lotniska - na co warto zwrócić uwagę!

Przyjeżdżając do obcego miasta na kilka dni lub lecąc na spotkanie biznesowe, warto wcześniej zarezerwować odpowiedni nocleg. Dobrym rozwiązaniem może być hotel zlokalizowany niedaleko lotniska. Likwidujemy w ten sposób problem dojazdu do...

Reklama