Dzisiaj jest: 27 lipca 2024, Imieniny: Natalii, Aureliusza, Jerzego

Aktualności

Orzechowy zawrót głowy. Sprawdź ich rodzaje i warianty kulinarne

Dodano: 16.08.2017

Orzechowy zawrót głowy. Sprawdź ich rodzaje i warianty kulinarne
Jak powszechnie wiadomo, rodzajów orzechów jest mnóstwo: brazylijskie, włoskie, laskowe makadamii, migdały, ziemne, nerkowce, czy chociażby ekskluzywne pistację. Ta smakowita przekąska kryje w sobie więcej tajemnic, niż wydawać by się mogło na pierwszy rzut oka. Poniżej prezentujemy mini kompendium wiedzy na temat rodzajów orzechów.
 
1. Orzechy laskowe
 
Orzechy laskowe, to owoce leszczyny pospolitej. Najczęściej znajdujemy je w naszych deserach, w postaci dodatków do czekolady i lodów. Orzechy laskowe powinny spożywać osoby pracujące umysłowo i osobom prowadzącym stresujący tryb życia. Owy gatunek jest skarbnicą witamin z grupy B i C,magnesu, wapnia, fosforu. Zawierają również mangan, miedź i cynk. Dostarczają białek roślinnych, tłuszczów i błonnika.
 
2. Orzechy włoskie
 
Orzech włoski do Polski trafił dzięki zakonnikowi Jackowi Odrowążowi. Dominikanin sprowadził ze sobą ziarna tego drzewa z Rzymu wprost do Sandomierza. Dzisiaj ten typ orzechów w tamtym regionie zwany jest potocznie „orzechem włoskim Jacek”. Są to po dziś dzień najbardziej popularne orzechy w naszym kraju. Orzechy szczepione zawierają przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3białko, błonnik, witaminy z grupy B, E, miedź, mangan oraz magnes. Spożywanie orzechów włoskich szczepionych wspomaga walkę z wodnymi rodnikami tlenowymi i skutecznie zapobiega występowaniu chorób typu: cukrzyca typu 2, schorzenia serca, nowotwory i zaburzenia gospodarki tłuszczowej. Dziennie należy zjeść od 6 do 7 orzechów włoskich.
 
3. Orzechy brazylijskie
 
Są to bardzo tłuste orzechy, z wysoką zawartością selenu, który wspomaga naszą odporność. Orzechy brazylijskie posiadają bogate złoża witaminy E. Z uwagi na wysoką kaloryczność, orzechy te ostrożnie powinny stosować osoby z chorobami serca i zaburzeniami gospodarki tłuszczowej. Ten typ orzechów nadaje się idealnie dla osób niedożywionych, rekonwalescentów oraz po poważniejszych zabiegach chirurgicznych.
 
4. Orzeszki ziemne
 
Orzechy ziemne są również zwane roślinami strączkowymi, jak np. groszek. W kuchni stosujemy je głównie jako dodatek do dań z mięsa i sosów warzywnych. Ponadto świetnie nadają się do sałatek. Orzechy ziemne nieprzetworzone (nieprażone) są bogate w witaminy z grupy B, E, magnez, fosfor, wapń, potas, mangan, cynk i selen. Z orzechów ziemnych produkuje się olej, a z mączki orzechowej wypieka chlebki dla diabetyków. Orzeszki ziemne niestety dość często uczulają, powodując różnie nasilone reakcje alergiczne. Ich wysoka zawartość tłuszczów i białek, stanowi doskonały dodatek do diety osób w młodym wieku.
 
5. Orzechy makadamii
 
Drzewa makadamii pochodzą z Australii, posiadające twardą łupinę. Zawierają selen, kwas foliowy oraz błonnik i tłuszcze roślinne. Są idealnym dodatkiem do deserów jako posypka do ciast lub kaloryczny dodatek do sałatek. Mają słodkawo-maślany smak i szybko się psują. Są perfekcyjnym dodatkiem do posiłków dla osób z chorobami serca, nowotworem oraz z za wysokim cholesterolem. Obecnie to jedne z najdroższych orzechów świata. Szkodliwie działają na psy i koty.
 
6. Orzechy pistacjowe
 
Ich naturalnym środowiskiem są kraje azjatyckie. W Polsce najczęściej spotykane jako składnik zielonych lodów pistacjowych. Pistacje są bogatym źródłem minerałów oraz zawierają witaminy z grupy B, całe mnóstwo błonnika pokarmowego, a także antyoksydanty i antocyjany. Barwniki roślinne w pistacjach mają zbawienny wpływ na nasz wzrok.
 
7. Orzechy nerkowca
 
Są to orzechy o kształcie fasoli, pochodzą z Brazylii. Posiadają twardą łupinę. Ponadto są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, witaminą C i z grupy B. Zawierają też spore ilości magnezu, cynku i żelaza. Są to orzechy idealnie dla sportowcom oraz osób pracującym fizycznie. Poleca się je osobom cierpiącym z powodu chorób krwi, osłabionym, z problemami dziąseł oraz dzieciom.
 
8. Migdały
 
Pochodzące z Azji migdały są u nas w kraju dostaniemy w całości, łuskane, lub tez jak kto woli w formie wiórków. Są idealnym uzupełnieniem ciast, pralinek i ciasteczek. Migdały zawierają w sobie w wapń, potas, fosfor, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B i E. Zaleca się je w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych. Łagodzą objawy zgagi.
 
9. Orzechy piniowe
 
To nasiona śródziemnomorskich sosen, które są wydobywane z szyszek. Orzeszki piniowe w kuchni wykorzystywane są najczęściej jako dodatek do sałatek, składnik sosu pesto, jak również do produkcji aromatycznego oleju. Należy je przechowywać w chłodnym miejscu, ponieważ podobnie jak orzechy makadamii, szybko się psują. Zawierają dużo witamin A, C i D. Są również bogate w magnez i cynk. Niektórzy twierdzą, że orzechy piniowe są idealnym afrodyzjakiem.
 
10. Orzechy pekanowe
 
Pochodzą z Ameryki Północnej. Wyglądem przypominają orzechy włoskie, jednak różnią się od nich wielkością i wydłużeniem. Powszechnie używane jako dodatek do deserów, ciast i przekąsek. Pekany słyną z obfitości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, substancji dezaktywujących karcinogeny i witaminy E.

Podziel się z innymi

Reklama

Wasze komentarze

Portal wawa.net.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Pozostałe aktualności

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

W Piastowie pod Warszawą od 2 lat prowadzone są prace w związku z remontem przejścia podziemnego. Michał Sadecki, przedsiębiorca, mieszkaniec Piastowa oraz ojciec dwójki dzieci apeluje do Władz miasta oraz Inwestora o jak najszybsze dokończenie inwestycji...

Dodano: 11.03.2019 | Komentarze: 0

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Co płynie w winie, to jasne: złocisty, rubinowy, różowy moszcz gronowy, wyciśnięty z winogron, poddany fermentacji.

Dodano: 21.02.2019 | Komentarze: 0

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Podróżowanie z dziećmi to możliwość wspólnego spędzenia czasu, odkrywania nowych miejsc, a także wzajemnej nauki. Każdy dorosły wie, że podróże kształcą, dlatego warto od najmłodszych lat zabierać swoje pociechy na dalsze czy bliższe wojaże.

Dodano: 13.02.2019 | Komentarze: 0

Reklama
Jakie auto wynająć w Warszawie kiedy w stolicy jesteś na kilka dni?

Jakie auto wynająć w Warszawie kiedy w stolicy jesteś na kilka dni?

Wybierasz się do Warszawy na kilka dni i nie wiesz gdzie oraz jak wypożyczyć auto? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wynajem samochodu będzie szybki i prosty. Podpowiemy również, jakie auta najlepiej jest wybierać.

Dodano: 01.12.2018 | Komentarze: 0

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.

Dodano: 02.11.2018 | Komentarze: 0

Reklama
Zobacz inne fotorelacje

Wasze opinie

Pobił go i poszczuł psem, bo odmówił imprezowaniapiotrek: Co to się dzieje w tej...
Lider grupy Coma zagra soloAmeba: Wolę Roguckiego z Comą...
Illusion powraca z nowym albumemArtemon: Fantastyczna wiadomość,...
ENEMEF: Noc OskarowaKinoman: Zniewolony i Wilk z...
Bullet For My ValentineMikołaj: Bedzie miazga!!!
Reklama

Nowe na portalu

Reklama