Warszawa - Wtorek, 02.09.2025 / Imieniny: Stefana, Juliana, Aksela
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Od 18 maja otwarte stołeczne żłobki i przedszkola

  Miasto otworzyło żłobki i przedszkola. Dla zapewnienia bezpieczeństwa dzieciom, rodzicom i personelowi wprowadzono stosowne procedury i instrukcje. 

Warszawa

Gdzie produkowane jest euro?

Prawo do emisji banknotów euro posiada Europejski Bank Centralny (koordynujący wielkość emisji w poszczególnych krajach), jak i krajowe banki centralne państw strefy euro.

Warszawa

W lesie pod Mińskiem Mazowieckim odkryto niewybuchy z czasów II wojny światowej

  Na niewybuchy natrafili członkowie stowarzyszenia pasjonatów historii, którzy prowadzili poszukiwania innych militariów wojennych. Odnalezione pociski trafią na poligon, gdzie zostaną zneutralizowane.

Warszawa

Preply zaprasza na korepetycje z matmy w Warszawie

Matematyka nie musi być trudna a tym bardziej nudna. Dzięki Preply możesz odkryć matematykę jakiej nie znałeś dotąd. Klucze do sukcesu w nauce najczęściej jest zrozumienie i zainteresowanie się praktycznym zastosowaniem poszczególnych...

Warszawa

Koronawirus. 1792 przypadki zakażenia w woj. mazowieckim [15.04.2020r.]

  Zgodnie z najnowszymi danymi przekazanymi przez Ministerstwo Zdrowia, w województwie mazowieckim jest już 1792 potwierdzone przypadki zakażenia koronawirusem.

Warszawa

Konsultacje w sprawie lokalizacji nowych stacji ładowania pojazdów elektrycznych

 Docelowo w Warszawie ma powstać minimum 1000 punktów ładowania pojazdów elektrycznych. Tak zakłada ustawa o elektromobilności i paliwach alternatywnych. Właśnie ruszyły konsultacje w sprawie lokalizacji nowych stacji.

Warszawa

Skoki spadochronowe niedaleko Warszawy – gdzie skoczyć i ile to kosztuje?

Skoki w tandemie są coraz bardziej popularne. Jeżeli również masz ochotę na zobaczenie świata z niezwykłej perspektywy, w takim przypadku możesz zrobić to bez żadnego wcześniejszego przygotowania. Jak skacze się w tandemie...

Warszawa

Koronawirus. 175 przypadków zakażenia w woj. mazowieckim [23.03.2020r.]

  Zgodnie z najnowszymi danymi przekazanymi przez Ministerstwo Zdrowia, w województwie mazowieckim jest już 175 potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem.

Reklama