Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Koronawirus. 175 przypadków zakażenia w woj. mazowieckim [23.03.2020r.]

  Zgodnie z najnowszymi danymi przekazanymi przez Ministerstwo Zdrowia, w województwie mazowieckim jest już 175 potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem.

Warszawa

Atrakcyjność stołecznych nieruchomości

Bardzo dynamiczny na przestrzeni ostatnich lat rozwój Warszawy idzie w parze z jej rosnącą popularnością na międzynarodowym rynku nieruchomości. Nawet centrale znaczących firm z branży SSC/BPO z dalekiego Wietnamu czy Indii osiedlają...

Warszawa

Koronawirus - co musisz wiedzieć?

 Nowy koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Choroba objawia się najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni, zmęczeniem.

Warszawa

Dlaczego warto wybrać się do escape room?

Jedną z popularniejszych form spędzania czasu wolnego stała się zabawa w escape room. To atrakcja, do której warto wybrać się zarówno w gronie znajomych, rodziny czy kolegów i koleżanek z pracy, ale...

Warszawa

Warszawski Transport Publiczny kursuje jak w sobotę

Od poniedziałku, 23 marca, pojazdy Warszawskiego Transportu Publicznego, z wyjątkiem pociągów SKM, kursują według sobotnich rozkładów jazdy.

Warszawa

Co po maturze?

Tegoroczni maturzyści uczą się już intensywnie do matury. Jednak dla większości z nich to tylko preludium do poważniejszych rozmyślań – co dalej z ich przyszłością? Do tej pory wybory, nawet jeśli były...

Warszawa

Zmiana w kursowaniu pociągów na Lotnisko Chopina

  Od piątku, 20 marca, od godz. 16.15 do odwołania wszystkie pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej linii S2 i S3 oraz Kolei Mazowieckich linii RL będą kursowały w skróconej relacji, wyłącznie do i ze...

Warszawa

Poznaj Preply Warszawiaku i naucz się angielskiego!

 Jeśli jeszcze nie znasz języka angielskiego czas się zacząć uczyć, bowiem język angielski pożyteczny może okazać się nie tylko w życiu zawodowym, czy w podróży zagranicznej ale i do rozbudowywania kontaktów towarzyskich,...

Reklama