Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Musisz używać kasy fiskalnej? Sprawdź, gdzie w Warszawie kupić urządzenie

 Kasy fiskalne służą do rejestrowania obrotu z handlu prowadzonego na rzecz klientów indywidualnych. Współcześnie z urządzeń tego typu musi korzystać wielu przedsiębiorców. Jedni dlatego, że przekroczyli roczny limit obrotu, drudzy ze względu...

Warszawa

Od 23 marca ograniczenie pracy urzędów

Od poniedziałku, 23 marca do odwołania na Od poniedziałku, 23 marca do odwołania następuje ograniczenie pracy urzędów do godz. 16:00. stępuje ograniczenie pracy urzędów do godz. 16:00.

Warszawa

Inwestycja przeciwpowodziowa na Wybrzeżu Helskim

WARSZAWA. W piątek, 7 lutego odbędą się kolejne rozmowy ze stroną społeczną.

Warszawa

Komunikacja miejska w czasie ferii

WARSZAWA. Od 10 do 21 lutego uczniowie i studenci będą odpoczywać od nauki.

Warszawa

Wideodomofon idealny do domu

Nowoczesny, jednolokatorski wideodomofon VDP-38A5 z serii Eura 2 Easy pozwala na komunikację z osobą dzwoniącą i zwalnianie rygla elektromagnetycznego. Realizuje kontrolę strefy wejścia i podnosi poziom bezpieczeństwa strzeżonego budynku.

Warszawa

Utrudnienia na drogach i prace wodociągowe

 WARSZAWA. Utrudnienia potrwają od 8 do 12 lutego.

Warszawa

Olimpiada przedmiotowa – jak się do niej przygotować?

 Olimpiada przedmiotowa może być jedynie ciekawą przygodą w szkolnym życiu ucznia, ale może także stanowić przepustkę na wymarzone studia lub poważne wyzwanie. Przy tym drugim podejściu jednak należy wziąć pod uwagę, że...

Reklama