Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Czym są packshoty i gdzie się je wykorzystuje?

 Ludzie są wzrokowcami, a więc za pomocą obrazów można znacznie łatwiej dotrzeć do odbiorców niż za pomocą wyszukanej i pięknej treści. Osoby zajmujące się marketingiem doskonale zdają sobie z tego faktu sprawę...

Warszawa

Koronawirus. Ponad 2400 zakażeń w woj. mazowieckim [15.11.2021]

W porannym raporcie Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 2474 zakażenia w województwie mazowieckim. Kolejne 3470 osób wyzdrowiało. Nie odnotowano przypadków śmiertelnych.

Warszawa

Prima Power liderem produkcji maszyn cnc

Na rynku dostępnych jest wiele innowacyjnych rozwiązań, które pomagają zwiększyć efektywność i wydajność produkcji. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych technologiach, w celu dotarcia do jak najszerszego grona klientów. Na czele...

Warszawa

Kim jest główny księgowy i jakie ma obowiązki?

Główny księgowy to zawód, który cieszy się dużym powodzeniem. Jest to profesja zapewniająca wysokie wynagrodzenie i prestiż. Jednak praca ta jest wymagająca i nie każdy może ją wykonywać. Sprawdźmy, kim jest główny...

Warszawa

Ukradli 100 litrów paliwa z koparek

Dwaj mężczyźni zostali zatrzymani przesz Policję, w związku z kradzieżą paliwa z koparek zaparkowanych na terenie budowy. Podejrzani ukradli łącznie 100 litrów oleju napędowego. Grozi im do 10 lat więzienia.

Warszawa

Kim jest handlowiec i co należy do jego obowiązków?

Handlowiec jest reprezentantem firmy w kontaktach z klientami. Jest to osoba, która powinna posiadać dużą wiedzę z zakresu danej branży i umiejętności miękkie. Nie bez znaczenia jest także osobowość. Jako, że przedstawiciel...

Warszawa

Nowe dzielnice w strefie płatnego parkowania

Od 15 listopada Warszawska Strefa Płatnego Parkowania będzie powiększona o Ochotę i Żoliborz. Miasto wprowadziło dwa rodzaje abonamentów dla mieszkańców.  

Warszawa

Bilet przez komórkę w Warszawie – kup teraz!

W Warszawie możemy korzystać z różnych metod komunikacji – autobusów, tramwajów oraz metra. Zakupienie biletu zwykle nie jest trudne – do wyboru mamy kioski oraz biletomaty. Jednak oprócz papierowych biletów możemy także...

Reklama