Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Tomasz Bratek został nowym wiceprezydentem Warszawy

Tomasz Bratek, dotychczasowy wiceburmistrz dzielnicy Śródmieście, został zastępcą prezydenta Warszawy. Nowy wiceprezydent będzie nadzorował pracę Biura Mienia Miasta i Skarbu Państwa, Biura Spraw Dekretowych oraz Biura Geodezji i Katastru.

Warszawa

Seminarium z gwiazdą groomerstwa – Izabellą J Doblas Jones!

Już 17 września do Warszawy zawita znana na całym świecie Izabell Jane Doblas Jones. Jak dotąd trenerka prowadziła seminaria w Ameryce Północnej czy Europie Zachodniej. Wszystkie szkolenia spotkały się z dużym zaangażowaniem...

Warszawa

Co możemy zyskać, kupując auto z komisu dealera?

Szukasz dobrego samochodu z drugiej ręki? Zależy ci na tym, aby posłużył ci jeszcze przez długie lata? Gdy nie chcesz narażać się na niebezpieczeństwo związane z kupnem pojazdu od nierzetelnego handlarza, sprawdź...

Warszawa

Wszystkich Świętych. Zmiana organizacji ruchu w rejonie cmentarzy

30 i 31 października br. oraz w dniu Wszystkich Świętych w pobliżu warszawskich nekropolii nastąpi zmiana organizacji ruchu. Część ulic zostanie zamieniona w parkingi, a komunikacja miejska będzie miała priorytet. Ruchem będzie...

Warszawa

Ceny mieszkań w Warszawie. Które dzielnice są najdroższe?

Warszawa od wielu lat znajduje się na szczycie list cen nieruchomości w całym kraju. To tutaj zapłacimy za nie nawet dwa razy więcej niż w innych miejscowościach. Także w samej stolicy koszty...

Warszawa

Koronawirus. Ponad 700 nowych zakażeń w woj. mazowieckim [25.10.2021]

 Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 736 nowych przypadków zakażenia koronawirusem. Wyzdrowiało kolejne 538 osób. Nie odnotowano ofiar śmiertelnych. 

Warszawa

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja

Masz ochotę na sushi – jednak tym razem chcesz przyrządzić je samodzielnie? Chociaż początki bywają trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Skorzystaj z poniższej krótkiej instrukcji i stań się...

Warszawa

Dozór dla 18-latka za posiadanie narkotyków

  Kryminalni zatrzymali 18-letniego mężczyznę, który był podejrzany o posiadanie znacznej ilości narkotyków. 

Reklama