Warszawa - Wtorek, 02.09.2025 / Imieniny: Stefana, Juliana, Aksela
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Prima Power liderem produkcji maszyn cnc

Na rynku dostępnych jest wiele innowacyjnych rozwiązań, które pomagają zwiększyć efektywność i wydajność produkcji. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych technologiach, w celu dotarcia do jak najszerszego grona klientów. Na czele...

Warszawa

Koronawirus. Ponad 2400 zakażeń w woj. mazowieckim [15.11.2021]

W porannym raporcie Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 2474 zakażenia w województwie mazowieckim. Kolejne 3470 osób wyzdrowiało. Nie odnotowano przypadków śmiertelnych.

Warszawa

Ukradli 100 litrów paliwa z koparek

Dwaj mężczyźni zostali zatrzymani przesz Policję, w związku z kradzieżą paliwa z koparek zaparkowanych na terenie budowy. Podejrzani ukradli łącznie 100 litrów oleju napędowego. Grozi im do 10 lat więzienia.

Warszawa

Kim jest główny księgowy i jakie ma obowiązki?

Główny księgowy to zawód, który cieszy się dużym powodzeniem. Jest to profesja zapewniająca wysokie wynagrodzenie i prestiż. Jednak praca ta jest wymagająca i nie każdy może ją wykonywać. Sprawdźmy, kim jest główny...

Warszawa

Nowe dzielnice w strefie płatnego parkowania

Od 15 listopada Warszawska Strefa Płatnego Parkowania będzie powiększona o Ochotę i Żoliborz. Miasto wprowadziło dwa rodzaje abonamentów dla mieszkańców.  

Warszawa

Kim jest handlowiec i co należy do jego obowiązków?

Handlowiec jest reprezentantem firmy w kontaktach z klientami. Jest to osoba, która powinna posiadać dużą wiedzę z zakresu danej branży i umiejętności miękkie. Nie bez znaczenia jest także osobowość. Jako, że przedstawiciel...

Warszawa

Tomasz Bratek został nowym wiceprezydentem Warszawy

Tomasz Bratek, dotychczasowy wiceburmistrz dzielnicy Śródmieście, został zastępcą prezydenta Warszawy. Nowy wiceprezydent będzie nadzorował pracę Biura Mienia Miasta i Skarbu Państwa, Biura Spraw Dekretowych oraz Biura Geodezji i Katastru.

Warszawa

Bilet przez komórkę w Warszawie – kup teraz!

W Warszawie możemy korzystać z różnych metod komunikacji – autobusów, tramwajów oraz metra. Zakupienie biletu zwykle nie jest trudne – do wyboru mamy kioski oraz biletomaty. Jednak oprócz papierowych biletów możemy także...

Reklama