Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Zostało już tylko kilka dni na głosowanie w budżecie obywatelskim

Głosować można do niedzieli – wystarczy mieszkać w Warszawie, nie trzeba być zameldowanym. W głosowaniu mogą brać udział dzieci, młodzież i dorośli.

Warszawa

Pierwszy testowy tramwaj dojechał na Stegny. Kiedy otwarcie nowej trasy?

Udało się przeprowadzić pierwsze testowe przejazdy tramwajów na Stegnach. Jako pierwszy do pętli dojechał tramwaj pomiarowy, a następnie tramwaje liniowe typu Hyundai, które już niedługo będą wozić pasażerów na tej trasie.

Warszawa

Skwer Gwary Warszawskiej przechodzi metamorfozę

Trwają zaawansowane prace na wolskim skwerze. Po modernizacji stanie się on miejscem sąsiedzkich spotkań, sportu i wydarzeń kulturalnych.

Warszawa

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

W Piastowie pod Warszawą od 2 lat prowadzone są prace w związku z remontem przejścia podziemnego. Michał Sadecki, przedsiębiorca, mieszkaniec Piastowa oraz ojciec dwójki dzieci apeluje do Władz miasta oraz Inwestora o...

Warszawa

Mistrzostwa Świata w żużlu na PGE Narodowym

Najlepsi żużlowcy świata przyjadą do Warszawy, by walczyć o punkty w Mistrzostwach Świata. W sobotę, 17 maja, na PGE Narodowym odbędzie się turniej 2025 Orlen Oil FIM Speedway Grand Prix of Poland.

Warszawa

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Co płynie w winie, to jasne: złocisty, rubinowy, różowy moszcz gronowy, wyciśnięty z winogron, poddany fermentacji.

Warszawa

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Podróżowanie z dziećmi to możliwość wspólnego spędzenia czasu, odkrywania nowych miejsc, a także wzajemnej nauki. Każdy dorosły wie, że podróże kształcą, dlatego warto od najmłodszych lat zabierać swoje pociechy na dalsze czy...

Warszawa

Pierwszy tramwaj na torze Stegny

Na tory tramwajowe na ul. Św. Bonifacego wyjechał pierwszy wagon w ramach testów. Po zakończeniu prac nad siecią trakcyjną trasa na Stegny zostanie oficjalnie otwarta. Stanie się to latem — wtedy na...

Reklama