Warszawa - Piątek, 11.07.2025 / Imieniny: Olgi, Kaliny, Benedykta
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Komunikacja miejska w okresie Bożego Ciała

W związku z uroczystością Bożego Ciała oraz długim weekendem czerwcowym, warszawski transport publiczny będzie funkcjonował według zmienionego rozkładu. W czwartek (19.06) będzie obowiązywał rozkład świąteczny, natomiast w piątek sobotni. Szczegóły poniżej. Czwartek...

Warszawa

Będzie nowa nawierzchnia na warszawskim odcinku S8

- W trzecim tygodniu czerwca zaplanowaliśmy wykonanie remontu nawierzchni na 2-kilometrowym odcinku trasy S8 – informuje Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. W celu zminimalizowania utrudnień, prace będą prowadzone w godzinach nocnych.

Warszawa

W warszawskim ZOO powstanie nowy pawilon dla pingwinów

Podpisano umowę na budowę nowego pawilonu dla pingwinów przylądkowych w Miejskim Ogrodzie Zoologicznym w Warszawie. Obiekt ma być gotowy w przyszłym roku.

Warszawa

45-latek postrzelony z łuku w białołęckim parku

45-letni mężczyzna trafił do szpitala, po tym jak został przypadkiem postrzelony strzałą z łuku. W sprawie zatrzymano 34-letniego obywatela Białorusi, który był sprawcą postrzelenia.

Warszawa

Rusza budowa nowej siedziby TR Warszawa. Umowa podpisana

Firma WARBUD zajmie się realizacją pierwszego etapu budowy TR Warszawa. Umowa z wykonawcą została już podpisana. Teatr powstanie obok Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Inwestycja finansowana jest z budżetu m.st. Warszawy.

Warszawa

Zostało już tylko kilka dni na głosowanie w budżecie obywatelskim

Głosować można do niedzieli – wystarczy mieszkać w Warszawie, nie trzeba być zameldowanym. W głosowaniu mogą brać udział dzieci, młodzież i dorośli.

Warszawa

Pierwszy testowy tramwaj dojechał na Stegny. Kiedy otwarcie nowej trasy?

Udało się przeprowadzić pierwsze testowe przejazdy tramwajów na Stegnach. Jako pierwszy do pętli dojechał tramwaj pomiarowy, a następnie tramwaje liniowe typu Hyundai, które już niedługo będą wozić pasażerów na tej trasie.

Warszawa

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

W Piastowie pod Warszawą od 2 lat prowadzone są prace w związku z remontem przejścia podziemnego. Michał Sadecki, przedsiębiorca, mieszkaniec Piastowa oraz ojciec dwójki dzieci apeluje do Władz miasta oraz Inwestora o...

Reklama