Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Jak to się robi w Warszawie - ślubne fakty i ciekawostki

 Dokładne zaplanowanie każdego etapu ceremonii oraz wesela to klucz do sukcesu. Jest to jednak  trudne i czasochłonne zadanie, dlatego narzeczeni chętnie szukają inspiracji na forach internetowych, czy sięgają po różnego rodzaju statystyki...

Warszawa

W szkołach ruszyły zapisy do akcji „Zima w mieście”

WARSZAWA. 14 stycznia w szkołach ruszyły zapisy do warszawskiej akcji „Zima w mieście”. 

Warszawa

Koniec reklamowego chaosu w Warszawie

WARSZAWA. Radni Warszawy 16 stycznia przyjęli uchwałę krajobrazową.

Warszawa

Korepetycje z niemieckiego w Warszawie - na co zwracać uwagę, aby dobrze wybrać. Poznaj Preply

Warszawa, jako stolica Polski to miasto o bogatej kulturze, do którego nieustannie przyjeżdżają ludzie z całego świata. Jest to centrum, gdzie rozwijają się kontakty biznesowe w błyskawicznym tempie. Zapotrzebowanie na znajomość języków...

Warszawa

Zbiórka poświątecznych choinek

WARSZAWA. Trwa warszawska akcja „Ciepło z natury” - iglaki będą odbierane spod domów mieszkańców do końca marca 2020 roku.

Warszawa

ABC konferencji – czyli co wiedzieć trzeba, by dobrze wybrać

Przeglądając oferty dotyczące organizacji konferencji, możemy odnieść wrażenie, że jest to jedna z najpopularniejszych dzisiaj usług. Czy to dobrze? Z jednej strony tak, bo im większa konkurencja, tym jakość usług powinna być...

Warszawa

Nowe zasady segregacji odpadów

WARSZAWA. Teraz mieszkańcy segregują odpady do pięciu pojemników: papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne, bio oraz zmieszane.

Warszawa

Jak dziś w Warszawie kultywowane są tradycje kultury żydowskiej?

Przedwojenną wielokulturową społeczność Polski w dużej mierze stanowili polscy Żydzi, którzy od pokoleń zamieszkiwali nadwiślańskie tereny. Historie narodu polskiego i żydowskiego splatały się wielokrotnie, udowadniając tym samym, jak ważne są tolerancja i...

Reklama