Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Jakie są ciekawe miejsca dla dzieci w Warszawie?

 Miejsc w Warszawie przeznaczonych dla rodziców z dziećmi, na które warto zwrócić uwagę można by wymieniać bardzo dużo. Wielu rodziców czuje się zagubionych w gąszczu atrakcji, które ma do zaoferowania stolica. Trudno...

Warszawa

Znamy zwycięzców piątej edycji Nagrody Architektonicznej

WARSZAWA.  Po raz pierwszy jury przyznało też dwie nagrody specjalne - za rozwiązania proekologiczne i zapewniające dostępność.

Warszawa

Jak poszukiwać pracy, by ją znaleźć?

Praca jest jednym z najważniejszych aspektów życia każdego z nas. To ona dla większości jest podstawowym źródłem utrzymania się. Ale to nie wszystko. Etat bowiem, poza pieniędzmi, może również przynosić wiele radości...

Warszawa

Sylwester w Warszawie

WARSZAWA. Miejska zabawa odbędzie się na pl. Bankowym.   

Warszawa

Jak zdobyć kredyt dla początkującej firmy?

Zaradny przedsiębiorca potrafi zadbać o prawidłowe funkcjonowanie działalności gospodarczej każdego dnia oraz postarać się o godną przyszłość z gwarancją na sukces. Posiada kapitał początkowy, duże oszczędności, plany inwestycyjne oraz intuicję branżową. Stawia...

Warszawa

Posiedzenie sztabu kryzysowego ws. oczyszczalni „Czajka”

WARSZAWA. We wtorek, 3 grudnia, w stołecznym ratuszu odbyło się specjalne posiedzenie sztabu kryzysowego w sprawie kolektorów doprowadzających ścieki do Oczyszczalni „Czajka”.

Warszawa

Start w dorosłość, czyli pierwsze mieszkanie w Warszawie

Osoby przed 35. rokiem życia stają się coraz aktywniejsze na rynku mieszkaniowym, co najlepiej widać w dużych miastach. Uniezależniają się od rodziców, zyskują coraz lepszą pozycję zawodową, zakładają rodziny - dlatego też...

Warszawa

Jakimi trasami będą jeździły autobusy po uruchomieniu metra na Woli?

WARSZAWA. Jakimi trasami będą jeździły autobusy po uruchomieniu trzech nowych stacji metra na Woli? Z jaką częstotliwością?

Reklama