Warszawa - Czwartek, 04.09.2025 / Imieniny: Liliany, Rozalii, Idy
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Jakie są ciekawe miejsca dla dzieci w Warszawie?

 Miejsc w Warszawie przeznaczonych dla rodziców z dziećmi, na które warto zwrócić uwagę można by wymieniać bardzo dużo. Wielu rodziców czuje się zagubionych w gąszczu atrakcji, które ma do zaoferowania stolica. Trudno...

Warszawa

Sylwester w Warszawie

WARSZAWA. Miejska zabawa odbędzie się na pl. Bankowym.   

Warszawa

Jak poszukiwać pracy, by ją znaleźć?

Praca jest jednym z najważniejszych aspektów życia każdego z nas. To ona dla większości jest podstawowym źródłem utrzymania się. Ale to nie wszystko. Etat bowiem, poza pieniędzmi, może również przynosić wiele radości...

Warszawa

Posiedzenie sztabu kryzysowego ws. oczyszczalni „Czajka”

WARSZAWA. We wtorek, 3 grudnia, w stołecznym ratuszu odbyło się specjalne posiedzenie sztabu kryzysowego w sprawie kolektorów doprowadzających ścieki do Oczyszczalni „Czajka”.

Warszawa

Jak zdobyć kredyt dla początkującej firmy?

Zaradny przedsiębiorca potrafi zadbać o prawidłowe funkcjonowanie działalności gospodarczej każdego dnia oraz postarać się o godną przyszłość z gwarancją na sukces. Posiada kapitał początkowy, duże oszczędności, plany inwestycyjne oraz intuicję branżową. Stawia...

Warszawa

Jakimi trasami będą jeździły autobusy po uruchomieniu metra na Woli?

WARSZAWA. Jakimi trasami będą jeździły autobusy po uruchomieniu trzech nowych stacji metra na Woli? Z jaką częstotliwością?

Warszawa

Start w dorosłość, czyli pierwsze mieszkanie w Warszawie

Osoby przed 35. rokiem życia stają się coraz aktywniejsze na rynku mieszkaniowym, co najlepiej widać w dużych miastach. Uniezależniają się od rodziców, zyskują coraz lepszą pozycję zawodową, zakładają rodziny - dlatego też...

Warszawa

Endoskopowe operacje kręgosłupa szyjnego i piersiowego w Szpitalu Bielańskim

WARSZAWA. Szpital Bielańskie jest pierwszym szpitalem w Polsce, który wykonuje endoskopowe operacje kręgosłupa szyjnego i piersiowego.

Reklama