Dzisiaj jest: 06 grudnia 2024, Imieniny: Mikołaja, Jaremy, Leontyny

Aktualności

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja

Dodano: 23.05.2017

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja
Masz ochotę na sushi – jednak tym razem chcesz przyrządzić je samodzielnie? Chociaż początki bywają trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Skorzystaj z poniższej krótkiej instrukcji i stań się domowym sushi masterem.
 

Trwa moda na sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, w którym powstaje coraz więcej tzw. "suszarni" – miejsc serwujących to kultowe japońskie danie. Nie musisz jednak za każdym razem zamawiać gotowego sushi. Odrobina cierpliwości sprawi, że nabierzesz wprawy do tworzenia oryginalnego i pysznego sushi.

 

Zamów sushi, by poznać jego smak

Jeśli chcesz rozpocząć produkcję własnego sushi, zacznij od zamówienia tego dania. Wcale jednak nie musisz lokali odwiedzać osobiście – możesz zamówić jedzenie z dostawą pod wskazany adres. Warto bowiem mieć świadomość, że w dowozie można zamówić nie tylko pizzę, ale również sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, które daje taką możliwość. Korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego, wcale nie musisz znać adresów i telefonów konkretnych lokali. Wskazując na swoją lokalizację, otrzymasz informację o rekomendowanych restauracjach i "suszarniach". Potem wystarczy tylko wybrać konkretny zestaw z menu i... oczekiwać na dostawę.

Zamawiając danie z polecanego lokalu, poznasz nie tylko smak. Sprawdzisz też, jaki powinien być efekt końcowy przyrządzania sushi.

 

Dobrej jakości składniki to podstawa

Przyrządzanie sushi zacznij od zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki. Podstawą każdego dania są świeże ryby oraz odpowiedni ryż. Dodatki zależą głównie od inwencji kulinarnej, aczkolwiek dobrze jest mieć pod ręką miękkie awokado, sałatę oraz zielony ogórek.

 

Jak przygotować maki sushi?

Maki sushi to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Warszawa jest miastem, w którym każda "suszarnia" ma je w swoim menu. Dlatego przygodę z przyrządzaniem tego japońskiego dania warto rozpocząć właśnie od maki.

     
  • Składniki podstawowe

Na liście składników podstawowych powinny znaleźć się takie produkty jak: ryż do sushi (2 szklanki), ocet ryżowy (50 ml), liście nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, cukier, sól. Potrzebna będzie także mata bambusowa przeznaczona do nadawania kształtu rolkom.

     
  • Przykładowe składniki dodatkowe

Składniki dodatkowe to mnóstwo możliwości, których wybór ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Tylko od ciebie zależy, na jakie połączenia smakowe się zdecydujesz.

Warto jednak zaopatrzyć się w takie produkty jak np. wędzony łosoś, świeży ogórek, sałata karbowana, awokado, paluszki krabowe, serek śmietankowy, papryka czerwona, daikon (japońska rzodkiew).

Czas zabrać się za przygotowywanie ryżu. Odmierzoną ilość ziarenek opłucz zimną wodą, a następnie zalej wodą (odpowiednie proporcje to 1 szklanka suchego ryżu na 1,25 szklanki wody). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.

W momencie studzenia się ryżu, warto zabrać się za przygotowywanie poszczególnych dodatków do sushi. Pokrój produkty w mniejsze kawałki – najlepiej paseczki. Gdy ryż będzie już chłodny, należy wymieszać go z gotowym sosem.

Teraz czas na punkt kulminacyjny, a więc rolowanie. Na macie bambusowej ułóż listek nori i wyłóż go ryżem. Na wierzch nakładaj niewielką ilość serka śmietankowego oraz wasabi. Następnie układaj kolejno wybrane składniki. Ostatni etap to rolowanie – zwijając, należy pamiętać o silnym dociskaniu maty, by rulon był stabilny. Całość pokrój na 8 kawałków, dzieląc rulon najpierw na połówki, a potem każdą połówkę na ćwiartki, itd.

 

Podziel się z innymi

Reklama

Wasze komentarze

Portal wawa.net.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Pozostałe aktualności

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

W Piastowie pod Warszawą od 2 lat prowadzone są prace w związku z remontem przejścia podziemnego. Michał Sadecki, przedsiębiorca, mieszkaniec Piastowa oraz ojciec dwójki dzieci apeluje do Władz miasta oraz Inwestora o jak najszybsze dokończenie inwestycji...

Dodano: 11.03.2019 | Komentarze: 0

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Co płynie w winie, to jasne: złocisty, rubinowy, różowy moszcz gronowy, wyciśnięty z winogron, poddany fermentacji.

Dodano: 21.02.2019 | Komentarze: 0

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Podróżowanie z dziećmi to możliwość wspólnego spędzenia czasu, odkrywania nowych miejsc, a także wzajemnej nauki. Każdy dorosły wie, że podróże kształcą, dlatego warto od najmłodszych lat zabierać swoje pociechy na dalsze czy bliższe wojaże.

Dodano: 13.02.2019 | Komentarze: 0

Reklama
Jakie auto wynająć w Warszawie kiedy w stolicy jesteś na kilka dni?

Jakie auto wynająć w Warszawie kiedy w stolicy jesteś na kilka dni?

Wybierasz się do Warszawy na kilka dni i nie wiesz gdzie oraz jak wypożyczyć auto? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wynajem samochodu będzie szybki i prosty. Podpowiemy również, jakie auta najlepiej jest wybierać.

Dodano: 01.12.2018 | Komentarze: 0

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.

Dodano: 02.11.2018 | Komentarze: 0

Reklama
Zobacz inne fotorelacje

Wasze opinie

Pobił go i poszczuł psem, bo odmówił imprezowaniapiotrek: Co to się dzieje w tej...
Lider grupy Coma zagra soloAmeba: Wolę Roguckiego z Comą...
Illusion powraca z nowym albumemArtemon: Fantastyczna wiadomość,...
ENEMEF: Noc OskarowaKinoman: Zniewolony i Wilk z...
Bullet For My ValentineMikołaj: Bedzie miazga!!!
Reklama

Nowe na portalu

Reklama