Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Inchcape Motor Polska z pierwszym sklepem typu moto convenience w warszawskim centrum handlowym

 Sprzedaż samochodów w Polsce rośnie czterokrotnie szybciej niż w całej Unii Europejskiej. W 2017 roku zarejestrowano najwięcej nowych aut od kilkunastu lat*. Wysokie tempo życia, presja czasu zarówno z powodu pracy, jak...

Warszawa

Bezpłatne wydarzenia nad Wisłą

Trzy bezpłatne wydarzenia zaplanowano nanajbliższą niedzielę na warszawską Wisłą. Współorganizatorem jest m.st. Warszawa.

Warszawa

Rodzaje impregnacji posadzek przemysłowych

Należy pamiętać, że rodzaj impregnacji uzależniony jest od typu posadzki przemysłowej, ma ona duży wpływ na żywotność oraz jakość użytkowania powierzchni.

Warszawa

W centrum Warszawy otwarto plac Pięciu Rogów

Kolejny etap budowy Nowego Centrum Warszawy został zakończony. Rozległe skrzyżowanie przecinające śródmiejski odcinek ul. Chmielnej zmieniło się w zieloną przestrzeń, w której można odpocząć.

Warszawa

Mieszkania w aglomeracji warszawskiej

Duże miasta zawsze przyciągają do siebie nowych mieszkańców. Głównie ze względu na większe możliwości w znalezieniu pracy, ale również dostęp do miejskich rozrywek. Największą aglomerację w kraju tworzy aglomeracja warszawska. To Warszawa,...

Warszawa

326 projektów w budżecie obywatelskim na 2023 rok

Ponad 101 mln zł wyda Warszawa na realizację zadań ramach budżetu obywatelskiego na 2023 rok. Wybrano łącznie 326 projektów.

Warszawa

Będzie nowa zajezdnia tramwajowa, najnowocześniejsza w Polsce

Na Annopolu powstanie najnowocześniejsza w Polsce, inteligentna zajezdnia tramwajowa. Będzie to piąta zajezdnia w stolicy. Spółka Tramwaje Warszawskie podpisała umowę na jej budow

Reklama