Warszawa - Piątek, 05.09.2025 / Imieniny: Doroty, Wawrzyńca, Herkulesa
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Płatność kartą – wygoda czy zagrożenie?

Plastikowy pieniądz jest bez wątpienia wygodny i coraz częściej używany na masową skalę. Jeszcze kilka lat temu w Polsce nikogo nie dziwił brak terminali płatniczych w sklepach. Obecnie często wręcz szukamy placówek,...

Warszawa

Na stacjach Płocka, Młynów i Księcia Janusza prace budowlane dobiegają końca

WARSZAWA. Na stacjach Płocka, Młynów i Księcia Janusza prace budowlane dobiegają końca. Potem służby zewnętrzne będą mogły rozpocząć odbiory.

Warszawa

Kredyt konsolidacyjny sposobem na oddłużenie?

Problemy finansowe mogą wpędzić konsumenta w spiralę zadłużenia. Bierze on kolejny kredyt, aby spłacić wcześniejszy. Czy wyjściem z takiej sytuacji będzie konsolidacja zobowiązań kredytowych?

Warszawa

Miejski Szpital Specjalistyczny otwiera Centrum Porodów Naturalnych

WARSZAWA. To drugi tego typu oddział w stolicy, którego powstanie zostało zainspirowane rozwiązaniami funkcjonującymi w krajach europejskich.  

Warszawa

Nowe oblicze turystyki, czyli czym Chorwacja urzekła wymagających turystów?

Współczesna turystyka to już nie tylko szeroka oferta wyjazdów do odległych zakątków świata, tanie połączenia lotnicze oraz możliwość wybierania się w spontaniczną podróż. To również coraz lepsze warunki pobytu, o czym można...

Warszawa

Weekendowe otwarcia i zamknięcia ulic

 WARSZAWA. Lista najbliższych utrudnień komunikacyjnych w stolicy.

Warszawa

Jak mądrze zaplanować własny rozwój?

Rozwój osobisty jest ważną częścią naszego życia, zarówno zawodowego, jak i prywatnego. Doskonaląc własne umiejętności czy poszerzając posiadaną wiedzę, podnosimy poczucie własnej wartości i odczuwamy ogromną satysfakcję z podejmowanych działań.

Warszawa

Wiceprezydent stolicy mówił o gospodarce odpadami

WARSZAWA. Wszystkie miasta dotknięte są nowelizacją ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. 

Reklama