Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Budują największy kolektor w Europie

W rejonie Marymonckiej w Warszawie trwają prace nad stworzeniem nowego kolektora Burakowski Bis, mającego być najpotężniejszym sprzętem tego rodzaju w całej Europie.

Warszawa

Rosną ceny mieszkań

W ciągu zaledwie roku mieszkania z rynku wtórnego podrożały o około 2%.

Warszawa

Od rana gigantyczne korki

Od rana w stolicy panują gigantyczne korki. Szczególnie ciężko było w godzinach szczytu przy ul. Powsińskiej.

Warszawa

Uwaga kierowcy! Dziś otwarcie odcinka ul. Tamka

Oddanie do użytku dotychczas nieczynnego fragmentu ul. Tamka ma nastąpić w dniu dzisiejszym. Odblokowaną trasą będzie można dojechać do mostu Świętokrzyskiego.

Warszawa

Uporządkują stolicę na wiosnę

Ze względu na poprawę warunków atmosferycznych rozpoczęto tegoroczne wielkie sprzątanie stolicy. Na pierwszy rzut zajęto się drogą prowadzącą do Lasu Kabackiego.

Warszawa

500 kilo materiałów wybuchowych do przestępstw

Warszawscy funkcjonariusze policji odnaleźli prawie 500 kilogramów środków wybuchowych. Arsenał tworzyły granaty ręczne i moździerzowe, bomba lotnicza, proch oraz pociski artyleryjskie. Znalezisko odkryto w lesie usytuowanym w pobliżu stolicy.

Warszawa

Wypadek na Trasie Siekierkowskiej. Samochód zderzył się z motocyklem.

Prawdopodobnie kierowca audi najechał na tył motocyklu. Nikt nie odniósł poważniejszych obrażeń. Prowadzący jednoślad został przewieziony do szpitala na obserwację.

Warszawa

Będą naziemne przejścia przy rondzie Dmowskiego

Z informacji podanych ostatnio do wiadomości publicznej przez warszawskich urzędników wynika, że planowane od jakiegoś czasu nadziemne przejścia dla pieszych w rejonie ronda Dmowskiego zostaną wkrótce wybudowane.

Reklama