Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

23 przedsiębiorstwa chętne dokończyć Południową Obwodnicę Warszawy

Ogłoszony przetarg, w ramach którego ma zostać wyłoniony wykonawca odcinka Południowej Obwodnicy Warszawy przyciągnął sporo chętnych firm, które wykazały zainteresowanie realizacją inwestycji.

Warszawa

Dwa tramwaje uległy zderzeniu

Do wypadku doszło we wtorek w godzinach wieczornych w rejonie Pragi Północ.

Warszawa

Koniec nielegalnych reklam w stolicy

Po raz kolejny podjęta zostanie walka z nielegalnymi banerami i plakatami, jakie rozsiane są na terenie Warszawy.

Warszawa

165 mln euro dla stolicy

Warszawa oraz pobliskie gminy otrzymają dofinansowanie unijne opiewające na łączną sumę 165 mln euro. Pieniądze mają być przekazane na rzecz realizacji wspólnych projektów inwestycyjnych.

Warszawa

Zatrzymano 3 podejrzanych o handel kokainą

Trzej mężczyźni zostali zatrzymani pod zarzutem wprowadzenia na rynek ponad 2,5 kg kokainy o czarnorynkowej wartości około 275 tys. złotych.

Warszawa

W Warszawie uruchomiono Centrum Informacyjne dla obywateli Ukrainy

Od piątku, 21 lutego, przy ul. Nowy Świat 63, działa Centrum Informacyjne dla obywateli Ukrainy, w którym będą mogli oni uzyskać pomoc prawną, psychologiczną oraz informacje.

Warszawa

Ukradli ponad 800 litrów paliwa

Tankowali na stacjach paliwo, nie płacili rachunków i uciekali.

Warszawa

Co znajdziemy w Biurze Rzeczy Znalezionych?

Tylko w ubiegłym roku, do Biura Rzeczy Znalezionych, mieszczącego się przy ul. Dzielnej 15, przyniesiono 198 telefonów komórkowych, 45 rowerów, 26 zegarków oraz kilka aparatów fotograficznych i laptopów.

Reklama