Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Od poniedziałku startuje Żółty Tydzień

Wraz z początkiem przyszłego tygodnia rusza kolejna, XXVIII edycja akcji Żółty Tydzień.

Warszawa

Dzisiejsze loty Lufthansy odwołane

W związku z protestem służb publicznych, przewoźnik zrezygnował z realizacji lotów zaplanowanych na dzień dzisiejszy.

Warszawa

Wypadek przy Grójeckiej i Harfowej. Tramwaj zderzył się z autem

W wyniku wypadku nikt nie został poszkodowany, lecz pojazdy zakleszczyły się w związku z czym konieczne było zastosowanie wyciągarki.

Warszawa

Są chętni wybudować tory na Powstańców Śląskich

W ramach ogłoszonego przetargu zgłosiło się czterech chętnych do zrealizowania planowanej inwestycji.

Warszawa

Niewybuch w Majdanie niedaleko Warszawy

Na terenie miejscowości Majdan usytuowanej niedaleko stolicy odnaleziono niewybuch. Sprawą zajęli się saperzy.

Warszawa

Odkryto podwarszawską fabrykę amfetaminy

Z ustaleń funkcjonariuszy policji wynika, że na prywatnej posesji produkowano narkotyki. Zabezpieczono 20 kilogramów nielegalnych substancji.

Warszawa

Nieznany mężczyzna oblał kwasem starszą kobietę

Sytuacja miała miejsce w miniony poniedziałek. Staruszka została oblana żrącą substancją przez nieznanego jej sprawcę.

Warszawa

Dachowanie Toyoty na rondzie w Piastowie

Za kierownicą Toyoty zasiadał 26-latek. W wyniku wypadku drogowego mężczyzna doznał poważnych obrażeń ciała. Jego stan lekarze określają, jako ciężki.

Reklama