Warszawa - Poniedziałek, 16.06.2025 / Imieniny: Aliny, Justyny, Benona
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

10 lat więzienia dla księdza pedofila

Znany jest już wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga dla byłego księdza z Legionowa, który winny jest dokonania kilkunastu przestępstw na tle seksualnym.

Warszawa

Trwają roboty przy ul. Połczyńskiej

W Warszawie przy ul. Połczyńskiej kontynuowane są prace nad stworzeniem nowego ronda.

Warszawa

Staruszka o kulach szła środkiem szosy

Funkcjonariusze warszawskiej straży miejskiej otrzymali zgłoszenie, że około godz. 9.00 na Moście Marii Skłodowskiej-Curie widziana była staruszka o kuli, idąca pod prąd.

Warszawa

Półmaraton Warszawski – ponad 12 tys. uczestników

Wiadomo już, że w 9. PZU Półmaratonie Warszawskim weźmie udział ponad 12 tys. uczestników pochodzących z niemal 40 różnych państw. Wydarzenie zaplanowano na dzień 30 marca.

Warszawa

Wypadek na skrzyżowaniu al. Jana Pawła II i ul. Grzybowskiej

W wyniku wypadku drogowego do jakiego doszło w okolicy al. Jana Pawła II oraz ul. Grzybowskiej, poszkodowane zostały dwie osoby. Ze względu na kolizję pojawiły się spore problemy z ruchem.

Warszawa

Trwa remont ul. Próżnej

Kontynuowane są roboty drogowe przy ul. Próżnej w Warszawie.

Warszawa

Łódzkie loty przeniesione do Warszawy

Z warszawskiego portu lotniczego w dniach od 5 do 14 maja organizowane będą dodatkowe rejsy, które przeniesione zostaną z portu lotniczego w Łodzi.

Warszawa

Autobus wjechał w ludzi. Poszkodowane dwie Amerykanki

W dniu wczorajszym w rejonie Dworca Centralnego doszło do wypadku z udziałem autobusu linii 109.

Reklama