Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Od 18 maja otwarte stołeczne żłobki i przedszkola

  Miasto otworzyło żłobki i przedszkola. Dla zapewnienia bezpieczeństwa dzieciom, rodzicom i personelowi wprowadzono stosowne procedury i instrukcje. 

Warszawa

Hotel blisko lotniska - na co warto zwrócić uwagę!

Przyjeżdżając do obcego miasta na kilka dni lub lecąc na spotkanie biznesowe, warto wcześniej zarezerwować odpowiedni nocleg. Dobrym rozwiązaniem może być hotel zlokalizowany niedaleko lotniska. Likwidujemy w ten sposób problem dojazdu do...

Warszawa

Tusze do drukarki.. a cena

Nie wygląd, czy jakość wydruku jest czynnikiem decydującym o popularności danego modelu drukarki. To wydajność i ekonomiczne tusze są głównym elementem wpływającym na wysoką sprzedaż urządzenia i produkcję wielu zamienników. Cena tonerów...

Warszawa

W lesie pod Mińskiem Mazowieckim odkryto niewybuchy z czasów II wojny światowej

  Na niewybuchy natrafili członkowie stowarzyszenia pasjonatów historii, którzy prowadzili poszukiwania innych militariów wojennych. Odnalezione pociski trafią na poligon, gdzie zostaną zneutralizowane.

Warszawa

Gdzie produkowane jest euro?

Prawo do emisji banknotów euro posiada Europejski Bank Centralny (koordynujący wielkość emisji w poszczególnych krajach), jak i krajowe banki centralne państw strefy euro.

Warszawa

Preply zaprasza na korepetycje z matmy w Warszawie

Matematyka nie musi być trudna a tym bardziej nudna. Dzięki Preply możesz odkryć matematykę jakiej nie znałeś dotąd. Klucze do sukcesu w nauce najczęściej jest zrozumienie i zainteresowanie się praktycznym zastosowaniem poszczególnych...

Warszawa

Koronawirus. 1792 przypadki zakażenia w woj. mazowieckim [15.04.2020r.]

  Zgodnie z najnowszymi danymi przekazanymi przez Ministerstwo Zdrowia, w województwie mazowieckim jest już 1792 potwierdzone przypadki zakażenia koronawirusem.

Warszawa

Skoki spadochronowe niedaleko Warszawy – gdzie skoczyć i ile to kosztuje?

Skoki w tandemie są coraz bardziej popularne. Jeżeli również masz ochotę na zobaczenie świata z niezwykłej perspektywy, w takim przypadku możesz zrobić to bez żadnego wcześniejszego przygotowania. Jak skacze się w tandemie...

Reklama