Warszawa - Piątek, 31.10.2025 / Imieniny: Alfonsa, Urbana, Krzysztofa
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Warszawa zakupiła 79 nowych autobusów elektrycznych

Miejskie Zakłady Autobusowe podpisały umowę na 79 nowych elektrycznych pojazdów. Za niedługo po ulicach miasta będzie mogło jeździć prawie 400 autobusów niskoemisyjnych.

Warszawa

Duże zmiany na alei „Solidarności”, nowa ścieżka rowerowa, przemieszczone przystanki i zmiany w ruchu drogowym

Rozpoczęły się prace remontowe na alei Solidarności. Remont dróg rozpoczęto od skrzyżowania z ulicą Żelazną.

Warszawa

Pierwsza z dziewięciu mazowieckich obwodnic otwarta

Mieszkańcy Lipska mogą wreszcie odetchnąć – ruch tranzytowy z drogi krajowej nr 79 został wyprowadzony poza centrum. Kierowcy jadący trasą Warszawa–Sandomierz skorzystają z nowej, ponad 6-kilometrowej obwodnicy po zachodniej stronie miasta.

Warszawa

W Wesołej powstanie nowa trasa rowerowa

Otwarto oferty w przetargu na przygotowanie dokumentacji projektowej dla trasy rowerowej na ulicach Niemcewicza i Wspólnej w Wesołej. Zadaniem wykonawcy będzie również przygotowanie koncepcji dla dalszego odcinka ul. Wspólnej. Razem z projektowaną...

Warszawa

Trwa budowa nowych stacji metra na Bemowie

Na budowie linii metra M2 na Bemowie coraz wyraźniej widać zarys przyszłych stacji. Na Lazurowej trwają prace przy wznoszeniu ścian pomieszczeń technicznych oraz układaniu podłóg. Równolegle, na stacji Chrzanów prowadzone są roboty...

Warszawa

Komunikacja miejska w okresie Bożego Ciała

W związku z uroczystością Bożego Ciała oraz długim weekendem czerwcowym, warszawski transport publiczny będzie funkcjonował według zmienionego rozkładu. W czwartek (19.06) będzie obowiązywał rozkład świąteczny, natomiast w piątek sobotni. Szczegóły poniżej. Czwartek...

Warszawa

Będzie nowa nawierzchnia na warszawskim odcinku S8

- W trzecim tygodniu czerwca zaplanowaliśmy wykonanie remontu nawierzchni na 2-kilometrowym odcinku trasy S8 – informuje Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. W celu zminimalizowania utrudnień, prace będą prowadzone w godzinach nocnych.

Reklama