Warszawa - Sobota, 01.11.2025 / Imieniny: Seweryna, Wiktoryny, Warcisława
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

ZTM zakończył "kolorowanie" kolejnych poziomów parkingów "Parkuj i Jedź"

Pod koniec listopada zakończyło się malowanie poziomów parkingów „Parkuj i Jedź” przy stacji metra Stokłosy i przystanku kolejowym Warszawa Ursus-Niedźwiadek. Odpowiednie kolory ułatwiają kierowcom odnalezienie swoich samochodów.

Warszawa

Trwa inwentaryzacja warszawskiej zieleni. Zbadano już ponad 30 tys. drzew

W tym roku, Zarząd Zieleni m.st. Warszawy w ramach analizy warszawskiej zieleni, zinwentaryzował kolejne parki, skwery, zieleńce i pasy zieleni przy ulicach.

Warszawa

Wezwałeś elektryka w Warszawie? Dojazd w dużym mieście długo trwa? Jak działaś samemu?

 Awaria elektryczności na pewno zdarzyła się choć raz każdemu. Światło może zgasnąć z wielu przyczyn – tych błahych i tych bardziej poważnych. Czasami możemy sobie poradzić samemu, lecz często będzie niezbędna interwencja...

Warszawa

67-latek znęcał się nad konkubiną. Grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności

Policjanci z Bemowa zatrzymali 67-letniego mężczyznę podejrzewanego o znęcanie się psychiczne i fizyczne nad konkubiną. W trakcie zatrzymania 67-latek był pijany.

Warszawa

Czym są packshoty i gdzie się je wykorzystuje?

 Ludzie są wzrokowcami, a więc za pomocą obrazów można znacznie łatwiej dotrzeć do odbiorców niż za pomocą wyszukanej i pięknej treści. Osoby zajmujące się marketingiem doskonale zdają sobie z tego faktu sprawę...

Warszawa

Koronawirus. Ponad 2400 zakażeń w woj. mazowieckim [15.11.2021]

W porannym raporcie Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 2474 zakażenia w województwie mazowieckim. Kolejne 3470 osób wyzdrowiało. Nie odnotowano przypadków śmiertelnych.

Warszawa

Prima Power liderem produkcji maszyn cnc

Na rynku dostępnych jest wiele innowacyjnych rozwiązań, które pomagają zwiększyć efektywność i wydajność produkcji. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych technologiach, w celu dotarcia do jak najszerszego grona klientów. Na czele...

Warszawa

Ukradli 100 litrów paliwa z koparek

Dwaj mężczyźni zostali zatrzymani przesz Policję, w związku z kradzieżą paliwa z koparek zaparkowanych na terenie budowy. Podejrzani ukradli łącznie 100 litrów oleju napędowego. Grozi im do 10 lat więzienia.

Reklama