Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Amerykańska pizza w Warszawie

 Amerykańska pizzeria Domino's która od kilku lat rozgościła się w Polsce i jest dostępna w większych miastach, takich jak Warszawa czy Kraków ma już swoich ulubieńców, a wciąż zdobywa nowych.

Warszawa

Będzie nowa zajezdnia tramwajowa, najnowocześniejsza w Polsce

Na Annopolu powstanie najnowocześniejsza w Polsce, inteligentna zajezdnia tramwajowa. Będzie to piąta zajezdnia w stolicy. Spółka Tramwaje Warszawskie podpisała umowę na jej budow

Warszawa

Policyjna eskorta auta z rodzącą kobietą

Jedna z białołęckich załóg patrolowych pomogła rodzącej kobiecie dotrzeć na czas do szpitala. Szczęśliwy tata narodzonego dziecka wysłała  do policjantów maila z podziękowaniami.

Warszawa

Policyjny pościg za pijanym kierowcą

Policjanci zatrzymali 24-letniego kierowcę audi, który przekroczył prędkość o 53 km/h i nie zatrzymał się do kontroli. Jak się okazało, mężczyzna był pod wpływem alkoholu – miał ponad 1,6 promila w wydychanym...

Warszawa

ZTM zakończył "kolorowanie" kolejnych poziomów parkingów "Parkuj i Jedź"

Pod koniec listopada zakończyło się malowanie poziomów parkingów „Parkuj i Jedź” przy stacji metra Stokłosy i przystanku kolejowym Warszawa Ursus-Niedźwiadek. Odpowiednie kolory ułatwiają kierowcom odnalezienie swoich samochodów.

Warszawa

Jak uzyskać refundację na in vitro? Sprawdź!

 Władze Warszawy uruchomiły program wsparcia leczenia niepłodności dla par bezskutecznie starających się o dziecko. Dofinansowanie terapii in vitro wiąże się jednak z szeregiem wymagań wobec kandydatów. Jakie dokładnie one są? To opisujemy...

Warszawa

Trwa inwentaryzacja warszawskiej zieleni. Zbadano już ponad 30 tys. drzew

W tym roku, Zarząd Zieleni m.st. Warszawy w ramach analizy warszawskiej zieleni, zinwentaryzował kolejne parki, skwery, zieleńce i pasy zieleni przy ulicach.

Warszawa

Wezwałeś elektryka w Warszawie? Dojazd w dużym mieście długo trwa? Jak działaś samemu?

 Awaria elektryczności na pewno zdarzyła się choć raz każdemu. Światło może zgasnąć z wielu przyczyn – tych błahych i tych bardziej poważnych. Czasami możemy sobie poradzić samemu, lecz często będzie niezbędna interwencja...

Reklama