Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Nowe stawki za odbiór odpadów

WARSZAWA. Jeszcze w 2016 r. gospodarka odpadami kosztowała Warszawę 323 mln zł, teraz trzykrotnie więcej – stolica będzie musiała wydać 925 mln zł w 2020 r.

Warszawa

Ulubione zajęcia seniorów

Krzyżówka, nordic walking, wyjście do kawiarni, objazdowa wycieczka, łowienie ryb… – osoby w wieku 50+ coraz chętniej korzystają z różnych propozycji spędzania wolnego czasu, które pozytywnie wpływają na ich psychikę i kondycję...

Warszawa

Lodowiska w stolicy. Będzie ich aż 15-naście

WARSZAWA. Dodatkowo na miłośników zimowych szaleństw czeka zmodernizowana Górka Szczęśliwicka.

Warszawa

Kremacja ciała – jak ją zorganizować i komu zlecić?

Kremacja jeszcze nie wyparła tradycyjnego pochówku, ale jest coraz powszechniej stosowaną praktyką. Można ją przeprowadzić tylko w określonych warunkach, jak zatem zacząć rozwiązywać związane z nią kwestie organizacyjne?

Warszawa

Znamy zwycięzców piątej edycji Nagrody Architektonicznej

WARSZAWA.  Po raz pierwszy jury przyznało też dwie nagrody specjalne - za rozwiązania proekologiczne i zapewniające dostępność.

Warszawa

Jakie są ciekawe miejsca dla dzieci w Warszawie?

 Miejsc w Warszawie przeznaczonych dla rodziców z dziećmi, na które warto zwrócić uwagę można by wymieniać bardzo dużo. Wielu rodziców czuje się zagubionych w gąszczu atrakcji, które ma do zaoferowania stolica. Trudno...

Warszawa

Sylwester w Warszawie

WARSZAWA. Miejska zabawa odbędzie się na pl. Bankowym.   

Warszawa

Jak poszukiwać pracy, by ją znaleźć?

Praca jest jednym z najważniejszych aspektów życia każdego z nas. To ona dla większości jest podstawowym źródłem utrzymania się. Ale to nie wszystko. Etat bowiem, poza pieniędzmi, może również przynosić wiele radości...

Reklama