Warszawa - Środa, 18.06.2025 / Imieniny: Elżbiety, Marka, Amandy
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Senior w wielkim mieście: na jakie zagrożenia należy zwrócić uwagę?

Opieka nad seniorem nie jest zadaniem prostym. Ci, którzy mieszkają na terenach podmiejskich we własnych domach, mogą mówić o luksusie. Cóż jednak mają począć ci, którzy żyją w wielkim mieście? Mimo bliskości...

Warszawa

Trwa sadzenie drze w parkach, na skwerach i zieleńcach

WARSZAWA. Przy stołecznych drogach, w parkach i dzielnicowych skwerach pojawi się ponad 6650 drzew. 

Warszawa

Wygodny kalkulator taxi

Taksówka jest szybsza od transportu miejskiego, więc wolimy korzystać z usług taxi. Do tego jedzie się nią znacznie bezpieczniej i co najważniejsze wygodniej. Każdy człowiek ma takie właśnie wyznaczniki wyboru transportu. Do...

Warszawa

Stolica to metropolia o ogromnym potencjale inwestycyjnym

WARSZAWA. Jak wynika z raportu PwC, Warszawa i warszawski obszar metropolitalny dysponują dziś silnie i równomiernie rozwiniętymi kapitałami rozwojowymi. 

Warszawa

Mieszkanie pod klucz zaaranżowane pod Twój gust

Aranżacja wnętrz to bardzo ważna kwestia dotycząca Twojego mieszkania i tego jak będzie Ci się w nim żyło. W swoich własnych czterech ścianach należy czuć się komfortowo i dobrze. Liczy się każdy,...

Warszawa

Na stacjach Płocka, Młynów i Księcia Janusza prace budowlane dobiegają końca

WARSZAWA. Na stacjach Płocka, Młynów i Księcia Janusza prace budowlane dobiegają końca. Potem służby zewnętrzne będą mogły rozpocząć odbiory.

Warszawa

Płatność kartą – wygoda czy zagrożenie?

Plastikowy pieniądz jest bez wątpienia wygodny i coraz częściej używany na masową skalę. Jeszcze kilka lat temu w Polsce nikogo nie dziwił brak terminali płatniczych w sklepach. Obecnie często wręcz szukamy placówek,...

Warszawa

Miejski Szpital Specjalistyczny otwiera Centrum Porodów Naturalnych

WARSZAWA. To drugi tego typu oddział w stolicy, którego powstanie zostało zainspirowane rozwiązaniami funkcjonującymi w krajach europejskich.  

Reklama