Warszawa - Wtorek, 09.09.2025 / Imieniny: Sergiusza, Piotra
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Dziś planowane otwarcie ul. Targowej

Trasa została zamknięta ze względu na osunięcie ziemi, jakie miało miejsce przy pracach nad odcinkiem II linii metra.

Warszawa

Innowacja w budownictwie. Domy ogrzewane słońcem

Plan stworzenia pierwsze osiedla ogrzewanego słońcem zrodził się wśród warszawskich inwestorów.

Warszawa

Zmiana organizacji ruchu przy Powsińskiej

W rejonie ul. Powsińskiej można już skręcić w lewo w stronę Augustówki.

Warszawa

Czwórka dzieci w szpitalu. Wypadek przy ul. Gandhi

W rejonie ul. Gandhi doszło dziś rano do wypadku drogowego, w wyniku którego obrażeń doznała czwórka dzieci.

Warszawa

Polowanie na łosia

Między ul. Grodzką, mostem Śląsko-Dąbrowskim i Wisłostradą stoi łoś. Od rana miejsce jest obstawione przez ekopatrol i policję.

Warszawa

Pożar w kuchni lokalu mieszkalnego

W wyniku pożaru do jakiego doszło w jednym z obiektów mieszkalnych usytuowanych w centrum stolicy poszkodowana została jedna osoba.

Warszawa

Ponowna próba podpalenia tęczy

Dwóch nietrzeźwych mężczyzn chodziło wokół warszawskiej tęczy. Nagle jeden z nich podjął próbę podpalenia obiektu.

Warszawa

Warszawskie Targi Książki z sukcesem

Podobnie jak rok temu, także i teraz udział w Warszawskich Targach Książki wzięło około 60 tys. osób.

Reklama