Warszawa - Wtorek, 09.09.2025 / Imieniny: Sergiusza, Piotra
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Dziś Masa Krytyczna. Uwaga na utrudnienia w ruchu

Rowerzyści spotkają się równo o godz. 18 na placu Zamkowym. Stamtąd wyjadą w stronę centrum.

Warszawa

Potrąciła strażnika miejskiego, bo nie chciała się zatrzymać do kontroli

Dziś kobiecie postawione zostaną zarzuty. Prawdopodobne, że kierująca odpowie za naruszenie nietykalności cielesnej funkcjonariusza.

Warszawa

Od połowy czerwca remont ul. Kleszczowej

Jeszcze do niedawna zapowiadano, że na czas modernizacji ul. Kleszczowa zostanie całkowicie zamknięta. Tak jednak nie będzie.

Warszawa

Zlikwidowano wyrwę przy ul. Kruczej

W rejonie ul. Kruczej pojawiła się wyrwa, która uniemożliwiała ruch w tej części stolicy. Usterkę już zlikwidowano.

Warszawa

Kolejna usterka na warszawskim metro

Tym razem uszkodzone zostały drzwi nowego pojazdu.

Warszawa

Podejrzana o gwałt częściowo przyznała się do zarzutów

Nauczycielka, której postawiono już zarzut gwałtu na uczennicy, posiadania oraz hodowania marihuany oraz upijania młodzieży przyznała, że miała styczność z narkotykami.

Warszawa

Od rana kolejne ulewy. Policja apeluje o ostrożność

Od wczesnego poranka intensywnie pada. Pogarszają się warunki drogowe.

Warszawa

Plac Powstańców Warszawy estetyczniejszy

Wkrótce rozpoczną się konkretne prace nad nowym wyglądem placu Powstańców Warszawy.

Reklama