Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja

Dodano:

Masz ochotę na sushi – jednak tym razem chcesz przyrządzić je samodzielnie? Chociaż początki bywają trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Skorzystaj z poniższej krótkiej instrukcji i stań się domowym sushi masterem.
 

Trwa moda na sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, w którym powstaje coraz więcej tzw. "suszarni" – miejsc serwujących to kultowe japońskie danie. Nie musisz jednak za każdym razem zamawiać gotowego sushi. Odrobina cierpliwości sprawi, że nabierzesz wprawy do tworzenia oryginalnego i pysznego sushi.

 

Zamów sushi, by poznać jego smak

Jeśli chcesz rozpocząć produkcję własnego sushi, zacznij od zamówienia tego dania. Wcale jednak nie musisz lokali odwiedzać osobiście – możesz zamówić jedzenie z dostawą pod wskazany adres. Warto bowiem mieć świadomość, że w dowozie można zamówić nie tylko pizzę, ale również sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, które daje taką możliwość. Korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego, wcale nie musisz znać adresów i telefonów konkretnych lokali. Wskazując na swoją lokalizację, otrzymasz informację o rekomendowanych restauracjach i "suszarniach". Potem wystarczy tylko wybrać konkretny zestaw z menu i... oczekiwać na dostawę.

Zamawiając danie z polecanego lokalu, poznasz nie tylko smak. Sprawdzisz też, jaki powinien być efekt końcowy przyrządzania sushi.

 

Dobrej jakości składniki to podstawa

Przyrządzanie sushi zacznij od zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki. Podstawą każdego dania są świeże ryby oraz odpowiedni ryż. Dodatki zależą głównie od inwencji kulinarnej, aczkolwiek dobrze jest mieć pod ręką miękkie awokado, sałatę oraz zielony ogórek.

 

Jak przygotować maki sushi?

Maki sushi to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Warszawa jest miastem, w którym każda "suszarnia" ma je w swoim menu. Dlatego przygodę z przyrządzaniem tego japońskiego dania warto rozpocząć właśnie od maki.

     
  • Składniki podstawowe

Na liście składników podstawowych powinny znaleźć się takie produkty jak: ryż do sushi (2 szklanki), ocet ryżowy (50 ml), liście nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, cukier, sól. Potrzebna będzie także mata bambusowa przeznaczona do nadawania kształtu rolkom.

     
  • Przykładowe składniki dodatkowe

Składniki dodatkowe to mnóstwo możliwości, których wybór ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Tylko od ciebie zależy, na jakie połączenia smakowe się zdecydujesz.

Warto jednak zaopatrzyć się w takie produkty jak np. wędzony łosoś, świeży ogórek, sałata karbowana, awokado, paluszki krabowe, serek śmietankowy, papryka czerwona, daikon (japońska rzodkiew).

Czas zabrać się za przygotowywanie ryżu. Odmierzoną ilość ziarenek opłucz zimną wodą, a następnie zalej wodą (odpowiednie proporcje to 1 szklanka suchego ryżu na 1,25 szklanki wody). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.

W momencie studzenia się ryżu, warto zabrać się za przygotowywanie poszczególnych dodatków do sushi. Pokrój produkty w mniejsze kawałki – najlepiej paseczki. Gdy ryż będzie już chłodny, należy wymieszać go z gotowym sosem.

Teraz czas na punkt kulminacyjny, a więc rolowanie. Na macie bambusowej ułóż listek nori i wyłóż go ryżem. Na wierzch nakładaj niewielką ilość serka śmietankowego oraz wasabi. Następnie układaj kolejno wybrane składniki. Ostatni etap to rolowanie – zwijając, należy pamiętać o silnym dociskaniu maty, by rulon był stabilny. Całość pokrój na 8 kawałków, dzieląc rulon najpierw na połówki, a potem każdą połówkę na ćwiartki, itd.

 

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Trwa sadzenie drze w parkach, na skwerach i zieleńcach

WARSZAWA. Przy stołecznych drogach, w parkach i dzielnicowych skwerach pojawi się ponad 6650 drzew. 

Warszawa

Mieszkanie pod klucz zaaranżowane pod Twój gust

Aranżacja wnętrz to bardzo ważna kwestia dotycząca Twojego mieszkania i tego jak będzie Ci się w nim żyło. W swoich własnych czterech ścianach należy czuć się komfortowo i dobrze. Liczy się każdy,...

Warszawa

Stolica to metropolia o ogromnym potencjale inwestycyjnym

WARSZAWA. Jak wynika z raportu PwC, Warszawa i warszawski obszar metropolitalny dysponują dziś silnie i równomiernie rozwiniętymi kapitałami rozwojowymi. 

Warszawa

Płatność kartą – wygoda czy zagrożenie?

Plastikowy pieniądz jest bez wątpienia wygodny i coraz częściej używany na masową skalę. Jeszcze kilka lat temu w Polsce nikogo nie dziwił brak terminali płatniczych w sklepach. Obecnie często wręcz szukamy placówek,...

Warszawa

Na stacjach Płocka, Młynów i Księcia Janusza prace budowlane dobiegają końca

WARSZAWA. Na stacjach Płocka, Młynów i Księcia Janusza prace budowlane dobiegają końca. Potem służby zewnętrzne będą mogły rozpocząć odbiory.

Warszawa

Kredyt konsolidacyjny sposobem na oddłużenie?

Problemy finansowe mogą wpędzić konsumenta w spiralę zadłużenia. Bierze on kolejny kredyt, aby spłacić wcześniejszy. Czy wyjściem z takiej sytuacji będzie konsolidacja zobowiązań kredytowych?

Warszawa

Miejski Szpital Specjalistyczny otwiera Centrum Porodów Naturalnych

WARSZAWA. To drugi tego typu oddział w stolicy, którego powstanie zostało zainspirowane rozwiązaniami funkcjonującymi w krajach europejskich.  

Warszawa

Nowe oblicze turystyki, czyli czym Chorwacja urzekła wymagających turystów?

Współczesna turystyka to już nie tylko szeroka oferta wyjazdów do odległych zakątków świata, tanie połączenia lotnicze oraz możliwość wybierania się w spontaniczną podróż. To również coraz lepsze warunki pobytu, o czym można...

Reklama