Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja

Dodano:

Masz ochotę na sushi – jednak tym razem chcesz przyrządzić je samodzielnie? Chociaż początki bywają trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Skorzystaj z poniższej krótkiej instrukcji i stań się domowym sushi masterem.
 

Trwa moda na sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, w którym powstaje coraz więcej tzw. "suszarni" – miejsc serwujących to kultowe japońskie danie. Nie musisz jednak za każdym razem zamawiać gotowego sushi. Odrobina cierpliwości sprawi, że nabierzesz wprawy do tworzenia oryginalnego i pysznego sushi.

 

Zamów sushi, by poznać jego smak

Jeśli chcesz rozpocząć produkcję własnego sushi, zacznij od zamówienia tego dania. Wcale jednak nie musisz lokali odwiedzać osobiście – możesz zamówić jedzenie z dostawą pod wskazany adres. Warto bowiem mieć świadomość, że w dowozie można zamówić nie tylko pizzę, ale również sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, które daje taką możliwość. Korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego, wcale nie musisz znać adresów i telefonów konkretnych lokali. Wskazując na swoją lokalizację, otrzymasz informację o rekomendowanych restauracjach i "suszarniach". Potem wystarczy tylko wybrać konkretny zestaw z menu i... oczekiwać na dostawę.

Zamawiając danie z polecanego lokalu, poznasz nie tylko smak. Sprawdzisz też, jaki powinien być efekt końcowy przyrządzania sushi.

 

Dobrej jakości składniki to podstawa

Przyrządzanie sushi zacznij od zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki. Podstawą każdego dania są świeże ryby oraz odpowiedni ryż. Dodatki zależą głównie od inwencji kulinarnej, aczkolwiek dobrze jest mieć pod ręką miękkie awokado, sałatę oraz zielony ogórek.

 

Jak przygotować maki sushi?

Maki sushi to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Warszawa jest miastem, w którym każda "suszarnia" ma je w swoim menu. Dlatego przygodę z przyrządzaniem tego japońskiego dania warto rozpocząć właśnie od maki.

     
  • Składniki podstawowe

Na liście składników podstawowych powinny znaleźć się takie produkty jak: ryż do sushi (2 szklanki), ocet ryżowy (50 ml), liście nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, cukier, sól. Potrzebna będzie także mata bambusowa przeznaczona do nadawania kształtu rolkom.

     
  • Przykładowe składniki dodatkowe

Składniki dodatkowe to mnóstwo możliwości, których wybór ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Tylko od ciebie zależy, na jakie połączenia smakowe się zdecydujesz.

Warto jednak zaopatrzyć się w takie produkty jak np. wędzony łosoś, świeży ogórek, sałata karbowana, awokado, paluszki krabowe, serek śmietankowy, papryka czerwona, daikon (japońska rzodkiew).

Czas zabrać się za przygotowywanie ryżu. Odmierzoną ilość ziarenek opłucz zimną wodą, a następnie zalej wodą (odpowiednie proporcje to 1 szklanka suchego ryżu na 1,25 szklanki wody). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.

W momencie studzenia się ryżu, warto zabrać się za przygotowywanie poszczególnych dodatków do sushi. Pokrój produkty w mniejsze kawałki – najlepiej paseczki. Gdy ryż będzie już chłodny, należy wymieszać go z gotowym sosem.

Teraz czas na punkt kulminacyjny, a więc rolowanie. Na macie bambusowej ułóż listek nori i wyłóż go ryżem. Na wierzch nakładaj niewielką ilość serka śmietankowego oraz wasabi. Następnie układaj kolejno wybrane składniki. Ostatni etap to rolowanie – zwijając, należy pamiętać o silnym dociskaniu maty, by rulon był stabilny. Całość pokrój na 8 kawałków, dzieląc rulon najpierw na połówki, a potem każdą połówkę na ćwiartki, itd.

 

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Zysk na podręcznikach

Z roku na rok spada popularność książek wydawanych w tradycyjnej formie. Dlatego też dla wielu wydawnictw, zwłaszcza niszowych, jedyną szansą na przetrwanie w trudnych czasach może być nie specjalizacja czy postawienie na...

Warszawa

Orszak Trzech Króli wyruszy z placu Zamkowego

WARSZAWA.  Pierwsza procesja wyruszy z placu Zamkowego ok. godz. 12.00 i przejdzie Krakowskim Przedmieściem oraz ul. Królewską na pl. marsz. J. Piłsudskiego.

Warszawa

Loty w tunelu aerodynamicznym – teraz dla każdego!

Skok ze spadochronem to niezapomniane emocje, szczególnie podczas fazy swobodnego spadania przed otwarciem spadochronu. Jednak skok nie jest jedyną okazją do tego, aby poczuć adrenalinę. Można również skorzystać z tańszej alternatywy, a...

Warszawa

Warszawa pomaga zwierzakom przetrwać zimę

WARSZAWA. Urząd Miasta Warszawa zachęca warszawianki i warszawiaków do pomocy kotom żyjącym na wolności i ptakom w przetrwaniu zimy.

Warszawa

Ulubione zajęcia seniorów

Krzyżówka, nordic walking, wyjście do kawiarni, objazdowa wycieczka, łowienie ryb… – osoby w wieku 50+ coraz chętniej korzystają z różnych propozycji spędzania wolnego czasu, które pozytywnie wpływają na ich psychikę i kondycję...

Warszawa

Nowe stawki za odbiór odpadów

WARSZAWA. Jeszcze w 2016 r. gospodarka odpadami kosztowała Warszawę 323 mln zł, teraz trzykrotnie więcej – stolica będzie musiała wydać 925 mln zł w 2020 r.

Warszawa

Kremacja ciała – jak ją zorganizować i komu zlecić?

Kremacja jeszcze nie wyparła tradycyjnego pochówku, ale jest coraz powszechniej stosowaną praktyką. Można ją przeprowadzić tylko w określonych warunkach, jak zatem zacząć rozwiązywać związane z nią kwestie organizacyjne?

Warszawa

Lodowiska w stolicy. Będzie ich aż 15-naście

WARSZAWA. Dodatkowo na miłośników zimowych szaleństw czeka zmodernizowana Górka Szczęśliwicka.

Reklama