Warszawa - Czwartek, 19.06.2025 / Imieniny: Gerwazego, Protazego, Borzysława
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Będzie można przejść z ronda Dmowskiego przez Aleje Jerozolimskie i Marszałkowską bez schodzenia do podziemi

 WARSZAWA. Dziś na rondzie R. Dmowskiego są tylko przejścia podziemne - kiedyś symbol nowoczesności, dziś zmora pieszych.

Warszawa

W listopadzie i grudniu miasto kontrolowało przewoźników

WARSZAWA. W listopadzie i grudniu miasto wspólnie z Policją, Mazowieckim Urzędem Celno-Skarbowym, Inspekcją Transportu Drogowego oraz Strażą Graniczną przeprowadziło kolejne kontrole przewoźników.

Warszawa

Warszawa europejską stolicą biznesowych możliwości

 WARSZAWA. Przedstawiciele stołecznego ratusza spotkali się z potencjalnymi inwestorami w siedzibie Bloomberga, w Nowym Jorku.

Warszawa

Rekordowy sezon rowerowy w Warszawie

WARSZAWA. Nowe rowery Veturilo wypożyczano ponad 5 mln razy, oddano do użytku kładkę pod mostem Łazienkowskim a sieć tras rowerowych powiększyła się do ponad 530 km.

Warszawa

Gwiazdy polskiej muzyki na placu Bankowym. Sylwester 2017

WARSZAWA. Bajm, Kayah, Agnieszka Chylińska, Bracia, Ira, Blue Cafe, Kombii, Pectus, Ewelina Lisowska, Kasia Kowalska i Grzegorz Hyży. Oto lista wykonawców podczas Sylwestra w Warszawie.

Warszawa

Ulice Warszawy po raz kolejny rozświetli świąteczna iluminacja

 WARSZAWA. 9 grudnia po raz pierwszy w tym roku Warszawa zostanie rozświetlona świątecznym blaskiem.

Warszawa

Wzrasta wskaźnik bezpieczeństwa ruchu drogowego

WARSZAWA. Coraz mniej osób ginie w wypadkach drogowych w Warszawie.

Warszawa

Miliard złotych na rozbudowę sieci wodociągowej i kanalizacyjnej w Warszawie

 WARSZAWA. Wodociągowcy wydadzą na nowe inwestycje miliard złotych.

Reklama