Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Budują największy kolektor w Europie

W rejonie Marymonckiej w Warszawie trwają prace nad stworzeniem nowego kolektora Burakowski Bis, mającego być najpotężniejszym sprzętem tego rodzaju w całej Europie.

Warszawa

Rosną ceny mieszkań

W ciągu zaledwie roku mieszkania z rynku wtórnego podrożały o około 2%.

Warszawa

Od rana gigantyczne korki

Od rana w stolicy panują gigantyczne korki. Szczególnie ciężko było w godzinach szczytu przy ul. Powsińskiej.

Warszawa

Uwaga kierowcy! Dziś otwarcie odcinka ul. Tamka

Oddanie do użytku dotychczas nieczynnego fragmentu ul. Tamka ma nastąpić w dniu dzisiejszym. Odblokowaną trasą będzie można dojechać do mostu Świętokrzyskiego.

Warszawa

Uporządkują stolicę na wiosnę

Ze względu na poprawę warunków atmosferycznych rozpoczęto tegoroczne wielkie sprzątanie stolicy. Na pierwszy rzut zajęto się drogą prowadzącą do Lasu Kabackiego.

Warszawa

500 kilo materiałów wybuchowych do przestępstw

Warszawscy funkcjonariusze policji odnaleźli prawie 500 kilogramów środków wybuchowych. Arsenał tworzyły granaty ręczne i moździerzowe, bomba lotnicza, proch oraz pociski artyleryjskie. Znalezisko odkryto w lesie usytuowanym w pobliżu stolicy.

Warszawa

Wypadek na Trasie Siekierkowskiej. Samochód zderzył się z motocyklem.

Prawdopodobnie kierowca audi najechał na tył motocyklu. Nikt nie odniósł poważniejszych obrażeń. Prowadzący jednoślad został przewieziony do szpitala na obserwację.

Warszawa

Będą naziemne przejścia przy rondzie Dmowskiego

Z informacji podanych ostatnio do wiadomości publicznej przez warszawskich urzędników wynika, że planowane od jakiegoś czasu nadziemne przejścia dla pieszych w rejonie ronda Dmowskiego zostaną wkrótce wybudowane.

Reklama