Warszawa - Piątek, 20.06.2025 / Imieniny: Bogny, Florentyny, Bożeny
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Potrącenie pieszej na skrzyżowaniu Wrocławskiej i Powstańców Śląskich

Ok. godz. 14 doszło do potrącenia pieszej w rejonie skrzyżowania ul. Wrocławskiej i Powstańców Śląskich w Warszawie.

Warszawa

Otwarto ul. Nowolazurową

Wczoraj miało miejsce oficjalne otwarcie ul. Nowolazurowej. Symboliczną wstęgę przecięto przed godz. 13.

Warszawa

Awaria sieci energetycznej. Tramwaje stanęły w miejscu

Wczoraj w godzinach popołudniowych pojawił się problem z siecią energetyczną. Dlatego też wstrzymano ruch w kilku częściach Warszawy.

Warszawa

Ogłoszono przetarg. Kto wykona kolejny odcinek autostrady A2?

Poszukiwany jest wykonawca następnego zadania związanego z zaprojektowaniem oraz budowa odcinka autostrady A2.

Warszawa

Pożar w sklepie rowerowym

Dziś rano doszło do wybuchu pożaru w obiekcie trzykondygnacyjnym w rejonie ulicy Kajki oraz Wygodnej.

Warszawa

Wypadek na moście Siekierkowskim

Najechały na siebie dwa pojazdy. Kolizja wywołała spory korek.

Warszawa

Poniedziałkowe zderzenie trzech aut w miejscowości Łazy

Do wypadku drogowego w miejscowości Łazy w rejonie Janek doszło w poniedziałek, po godz. 16.

Warszawa

Nowolazurowa w trakcie budowy

Na chwilę obecną trwa kolejny etap budowy ul. Nowolazurowej. Będą duże utrudnienia.

Reklama