Warszawa - Środa, 10.09.2025 / Imieniny: Łukasza, Mikołaja, Pulcherii
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Zderzenie trzech aut

 WARSZAWA. Do wypadku doszło na Trasie Siekierkowskiej.

Warszawa

Plac Defilad do przebudowy

 WARSZAWA. Ogłoszono konkurs, na podstawie którego wybrana zostanie firma mająca zająć się realizacją projektu modernizacji głównej części placu Defilad. 

Warszawa

W czwartek uruchomią infolinię informującą o utrudnieniach

 WARSZAWA. 6 lipca mieszkańcy stolicy będą mogli skorzystać z darmowej infolinii. Dzwoniąc pod numer 22 60 380 38 możliwe będzie uzyskanie szczegółowych informacji na temat utrudnień wynikających z wizyty prezydenta USA Donalda Trumpa.

Warszawa

Zakaz noszenia broni

 WARSZAWA. Osoby prywatne w dniach 5 – 7 lipca nie będą mogły nosić broni.

Warszawa

Ukradł rower. Zarejestrowały go kamery monitoringu

 WARSZAWA. Zobacz, czy widziałeś poszukiwanego złodzieja.

Warszawa

Trwają ćwiczenia służb na wypadek zamachu

WARSZAWA. W działania włączyli się funkcjonariusze policji, straży pożarnej oraz pracownicy pogotowia.

Warszawa

Konne przejażdżki po Starym Mieście

 WARSZAWA. W weekend rusza konny omnibus.

Warszawa

W Wiśle znaleziono ciało mężczyzny

 WARSZAWA. Zwłoki wyłowiono z wody niedaleko mostu Północnego.

Reklama