Warszawa - Środa, 18.06.2025 / Imieniny: Elżbiety, Marka, Amandy
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Projekt #ZieloneUlice Warszawy wchodzi w kolejnych dzielnicach w fazę konsultacji

WARSZAWA. Spotkania z mieszkańcami odbędą się w Śródmieściu, Wawrze, Wilanowie oraz na Mokotowie, Ochocie, Pradze-Południe, Woli i Ursynowie.

Warszawa

Dotacje na remonty zabytkowych obiektów

WARSZAWA. Po raz pierwszy w tym roku wnioski o dotacje mogą składać właściciele obiektów wpisanych do ewidencji zabytków.

Warszawa

Warszawa dba o rozwój bibliotek

 WARSZAWA. 200 placówek bibliotecznych, księgozbiór, który liczy ponad 5 milionów woluminów i nowoczesnych nośników. 

Warszawa

2,5 mld zł na budowę nowej trasy tramwajowej i rozbudowę II linii metra

  WARSZAWA. Komisja Europejska zatwierdziła unijne dofinansowanie do budowy nowej trasy tramwajowej i rozbudowy II linii metra. Warszawa dostanie ponad 2,5 mld zł.

Warszawa

Trzy bezkolizyjne przejazdy przez tory kolejowe powstaną w Rembertowie i Wesołej

 WARSZAWA. Dziś Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych podpisał trzecią, ostatnią umowę „przejazdową” – na projekt tunelu pod torami w Wesołej.

Warszawa

Międzynarodowe agencje potwierdzają stabilność finansową Warszawy

 WARSZAWA. W piątek, 22 grudnia br. agencja Fitch Ratings po raz pierwszy nadała Warszawie rating międzynarodowy na poziomie A.

Warszawa

10-lecie Nagrody Literackiej m.st. Warszawy - historia, zadania, wyzwania

 WARSZAWA. Nagroda Literacka m.st. Warszawy to prestiżowe wyróżnienie, którego historia sięga czasów przedwojennych.

Warszawa

Coraz więcej warszawiaków. Wzrasta ilość urodzeń i mieszkańców

 WARSZAWA. Pobytem czasowym pod koniec minionego roku legitymowało się w stolicy 49 880 osób, o 772 więcej niż w grudniu 2016 roku (49 108).

Reklama