Warszawa - Środa, 18.06.2025 / Imieniny: Elżbiety, Marka, Amandy
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Zmiany na warszawskich drogach

WARSZAWA. W piątek, 5 lipca, wykonawca metra otworzy skrzyżowanie ulic Figara, Codziennej, Rolanda i Spójni na Zaciszu.

Warszawa

Dzienny Dom Opieki Medycznej na Białołęce już działa

 WARSZAWA. W Stołecznym Centrum Opiekuńczo-Leczniczym przy ul. Mehoffera 72/74 zakończył się remont VI oddziału

Warszawa

Ogłoszono przetarg związany z budową trasy do Wilanowa

WARSZAWA. W ciągu 18 miesięcy powstanie dokumentacja projektowa.

Warszawa

Na Lotnisko Chopina pojedzie mniej pociągów

WARSZAWA. Częściej będą jeździły autobusy linii 175, a w pojazdach WTP zostanie wprowadzone honorowanie biletów KM.  

Warszawa

Kolejny sezon Miejskiego Serwisu Rowerowego

WARSZAWA. Projekt koordynuje Biuro Mobilności i Transportu Urzędu m.st. Warszawy.

Warszawa

Ulica Ząbkowska ponownie stanie się praskim deptakiem

WARSZAWA. W wakacje ulica Ząbkowska ponownie stanie się praskim deptakiem i centrum lokalnego życia. 

Warszawa

Pływalnia Delfin po modernizacji

WARSZAWA. Na modernizację pływalni „Delfin” dzielnica Wola przeznaczyła prawie 12 mln zł.

Warszawa

Wystartował przetarg na przebudowę ulic praskiego wybrzeża

WARSZAWA. Zwycięzca ogłoszonego właśnie przetargu będzie miał 24 miesiące od podpisania umowy na realizację inwestycji.

Reklama