Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Uwaga pasażerowie komunikacji miejskiej! W obiegu fałszywe bilety

Jak poinformował Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie, w obiegu znajduje się kilka tysięcy podrobionych biletów autobusowych. Na razie nie wiadomo jak wysokie są straty ZTM, jednak niewykluczone, że będzie to gigantyczna suma...

Warszawa

Obchody rocznicy katastrofy smoleńskiej

W związku z wypadającą w dniu dzisiejszym rocznicą katastrofy smoleńskiej przed Pałacem Prezydenckim miał miejsce apel pamięci. W uroczystościach upamiętniających wziął udział Jarosław Kaczyński.

Warszawa

Karambol na krajowej „siódemce”

Karambol przy krajowej „siódemce” był przyczyną sporych utrudnień, jakie pojawiły się w tym rejonie dziś w godzinach porannych.

Warszawa

Wypadek przy Słomińskiego

W rejonie ul. Słomińskiego w Warszawie doszło do wypadku drogowego. W wyniku kolizji jedna osoba została poszkodowana.

Warszawa

Autobus przewożący młodzież zderzył się z ciężarówką

W związku z kolizją poszkodowani zostali mężczyzna zasiadający za kierownicą auta ciężarowego oraz dwójka nastolatków.

Warszawa

Znamy już plan spektakli multimedialnych fontann

W tym sezonie na miłośników multimedialnych pokazów czekają nowe atrakcje. Na ekranie wodnym zostaną wyświetlone pokazy zawodowych tancerzy.

Warszawa

Wycinka drzew przy Wołoskiej legalna

W rejonie ul. Wołoskiej konieczne będzie wycięcie ponad 320 drzew. Nie są one jednak wartościowe przyrodnicze.

Warszawa

Tir uderzył w barierkę. Blokada przy węźle Konotopa

W rejonie węzła Konotopa w województwie mazowieckim trwają utrudnienia w płynności ruchu wynikające z wypadku, do jakiego doszło około godz. 3. Tir wjechał w barierkę zabezpieczającą. Pojazd na skutek uderzenia przewrócił się....

Reklama