Warszawa - Wtorek, 17.06.2025 / Imieniny: Laury, Alberta, Marcjana
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Pożyczka na 400 mln zł

Władze województwa mazowieckiego podejmą starania o uzyskanie pożyczki w wysokości 400 mln zł.

Warszawa

Niespełna 80 mln zł na budowę torów

Przetarg na dokończenie torów przy ul. Powstańców Śląskich wygrała polska placówka hiszpańskiego przedsiębiorstwa Balzola. Łącznie wybudowanych ma być ponad pięć kilometrów torów.

Warszawa

Śmiertelny wypadek przy ul. Wolskiej

Do śmiertelnego wypadku doszło przy ul. Wolskiej. Wczoraj w godzinach popołudniowych starsza kobieta została potrącona przez tira.

Warszawa

Prawie 30 milionowe oszczędności

W tym roku o 28 mln mniej niż w roku minionym wydano na odśnieżanie stolicy. Powód? Wyjątkowo łaskawa zima.

Warszawa

Nowe oddziały warszawskiego WORD-u

Wszyscy kursanci przystępujący do egzaminu na prawo jazdy będą z całego regionu mazowieckiego będą mieli do dyspozycji nie tylko główne placówki WORD-u tak jak miało to miejsce dotychczas, ale i dodatkowe oddziały.

Warszawa

Zderzenie toyoty z karetką

Jak ustalili funkcjonariusze policji, do zdarzenia doszło na skutek wymuszenia pierwszeństwa przez kobietę zasiadającą za kierownicą pojazdu osobowego marki Toyota.

Warszawa

Od sierpnia kolejne zmiany w ustawie śmieciowej

W dziesięciu dzielnica wprowadzone zostaną nowe zasady wywozu śmieci. Wczoraj podpisana została w tym celu umowa.

Warszawa

Potrącił dziecko i uciekł z miejsca zdarzenia

Wypadek miał miejsce w godzinach porannych na Pradze Północ. Sprawca potrącenia uciekł z miejsca zdarzenia.

Reklama