Warszawa - Niedziela, 07.09.2025 / Imieniny: Melchiora, Reginy, Ryszardy
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Odgryzł kawałek ucha kontrolerowi biletów

Do zdarzenia doszło w autobusie linii N91. Sprawca był pod wpływem alkoholu.

Warszawa

Materiały wybuchowe w ministerstwie?

Trwa akcja pirotechników w związku ze zgłoszeniem, że w budynkach ministerstwa podłożony jest ładunek wybuchowy.

Warszawa

Uwaga kierowcy! Zablokowany wiadukt przy Łopuszańskiej

Powodem utrudnień jest dachowanie osobowego opla, jakie miało miejsce w godzinach porannych. Mężczyzna zasiadający za kierownicą pojazdu był pod wpływem alkoholu.

Warszawa

Przedstawiono wyniki rekrutacji do przedszkoli. Możliwe odwołania

Wszyscy rodzice, których dzieci nie zostały przyjęte do określonych placówek przedszkolnych będą mogli złożyć odwołanie.

Warszawa

Parada Schumana

W minioną sobotę w Warszawie odbyła się parada Schumana, w której udział wzięło kilka tysięcy osób.

Warszawa

Pożar hali z foliami

Poranny pożar hali z foliami wybuchł w Regułach niedaleko Warszawy. Ogień rozprzestrzeniał się wyjątkowo szybko. Obrażenia odniosła piątka osób.

Warszawa

Szukają źródła dziwnego zapachu

Zapowiedziano szczegółową kontrolę wszystkich kamer systemu monitorującego w warszawskim metrze.

Warszawa

Blokada u. Towarowej

Odcinek od al. Jerozolimskich do al. Solidarności w Warszawie przez dwa weekendy będzie nieczynny dla tramwajów.

Reklama