Warszawa - Środa, 18.06.2025 / Imieniny: Elżbiety, Marka, Amandy
Reklama

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja

Dodano:

Masz ochotę na sushi – jednak tym razem chcesz przyrządzić je samodzielnie? Chociaż początki bywają trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Skorzystaj z poniższej krótkiej instrukcji i stań się domowym sushi masterem.
 

Trwa moda na sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, w którym powstaje coraz więcej tzw. "suszarni" – miejsc serwujących to kultowe japońskie danie. Nie musisz jednak za każdym razem zamawiać gotowego sushi. Odrobina cierpliwości sprawi, że nabierzesz wprawy do tworzenia oryginalnego i pysznego sushi.

 

Zamów sushi, by poznać jego smak

Jeśli chcesz rozpocząć produkcję własnego sushi, zacznij od zamówienia tego dania. Wcale jednak nie musisz lokali odwiedzać osobiście – możesz zamówić jedzenie z dostawą pod wskazany adres. Warto bowiem mieć świadomość, że w dowozie można zamówić nie tylko pizzę, ale również sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, które daje taką możliwość. Korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego, wcale nie musisz znać adresów i telefonów konkretnych lokali. Wskazując na swoją lokalizację, otrzymasz informację o rekomendowanych restauracjach i "suszarniach". Potem wystarczy tylko wybrać konkretny zestaw z menu i... oczekiwać na dostawę.

Zamawiając danie z polecanego lokalu, poznasz nie tylko smak. Sprawdzisz też, jaki powinien być efekt końcowy przyrządzania sushi.

 

Dobrej jakości składniki to podstawa

Przyrządzanie sushi zacznij od zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki. Podstawą każdego dania są świeże ryby oraz odpowiedni ryż. Dodatki zależą głównie od inwencji kulinarnej, aczkolwiek dobrze jest mieć pod ręką miękkie awokado, sałatę oraz zielony ogórek.

 

Jak przygotować maki sushi?

Maki sushi to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Warszawa jest miastem, w którym każda "suszarnia" ma je w swoim menu. Dlatego przygodę z przyrządzaniem tego japońskiego dania warto rozpocząć właśnie od maki.

     
  • Składniki podstawowe

Na liście składników podstawowych powinny znaleźć się takie produkty jak: ryż do sushi (2 szklanki), ocet ryżowy (50 ml), liście nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, cukier, sól. Potrzebna będzie także mata bambusowa przeznaczona do nadawania kształtu rolkom.

     
  • Przykładowe składniki dodatkowe

Składniki dodatkowe to mnóstwo możliwości, których wybór ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Tylko od ciebie zależy, na jakie połączenia smakowe się zdecydujesz.

Warto jednak zaopatrzyć się w takie produkty jak np. wędzony łosoś, świeży ogórek, sałata karbowana, awokado, paluszki krabowe, serek śmietankowy, papryka czerwona, daikon (japońska rzodkiew).

Czas zabrać się za przygotowywanie ryżu. Odmierzoną ilość ziarenek opłucz zimną wodą, a następnie zalej wodą (odpowiednie proporcje to 1 szklanka suchego ryżu na 1,25 szklanki wody). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.

W momencie studzenia się ryżu, warto zabrać się za przygotowywanie poszczególnych dodatków do sushi. Pokrój produkty w mniejsze kawałki – najlepiej paseczki. Gdy ryż będzie już chłodny, należy wymieszać go z gotowym sosem.

Teraz czas na punkt kulminacyjny, a więc rolowanie. Na macie bambusowej ułóż listek nori i wyłóż go ryżem. Na wierzch nakładaj niewielką ilość serka śmietankowego oraz wasabi. Następnie układaj kolejno wybrane składniki. Ostatni etap to rolowanie – zwijając, należy pamiętać o silnym dociskaniu maty, by rulon był stabilny. Całość pokrój na 8 kawałków, dzieląc rulon najpierw na połówki, a potem każdą połówkę na ćwiartki, itd.

 

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

31 marca ulice Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście zamienią się w weekendowy deptak

 WARSZAWA. Do połowy października wyłączany będzie ruch od ronda gen. Ch. de Gaulle’a do ul. Senatorskiej.

Warszawa

Mieszkańcy już mogą korzystać z nowej pływalni w ośrodku „Inflancka”

WARSZAWA. Ośrodek „Inflancka” planuje poszerzyć swoją ofertę o nowoczesny kompleks saun. 

Warszawa

Warszawa walczy o motocykle na buspasach

 WARSZAWA. O możliwość poruszania się po warszawskich buspasach zabiegają od lat sami motocykliści.

Warszawa

Niższe opłaty za wodę i ścieki

WARSZAWA. Warszawscy wodociągowcy wystąpili o obniżenie ceny za wodę i odprowadzenie ścieków. Nowa, niższa taryfa ma obowiązywać przez trzy lata. 

Warszawa

Zakończono prace konserwatorskie w kościele św. Anny

WARSZAWA. Dotacja m.st. Warszawy dla kościoła św. Anny wyniosła 414 tys. zł co stanowiło 55% kosztów całkowitych. 

Warszawa

Wkrótce poznamy projekt nowego Centrum Edukacji Ekologicznej

WARSZAWA. Centrum Edukacji Ekologicznej o krok bliżej. Inwestycja powstanie w przyszłym roku w kompleksie Lasu Młocińskiego.

Warszawa

Trzy lata z II linią metra. Dotychczas przewiozła prawie 103,4 mln osób

 WARSZAWA. "Podróżowanie po stolicy komunikacją miejską stało się łatwiejsze" – mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Warszawa

Trwają prace drogowców na ul. Miodowej

WARSZAWA. Przebudowa ul. Miodowej i pl. Krasińskich wchodzi w kolejny etap prac – rozpoczną się roboty na jezdni.

Reklama