Warszawa - Piątek, 22.08.2025 / Imieniny: Cezarego, Zygfryda, Marii
Reklama

#SzanujJedzenie - rezerwuj na Restaurant Week!

Dodano:

 Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal
i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 
Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Pożar tramwaju przy Wolskiej

Do rozprzestrzenienia ognia doszło w rejonie ul. Wolskiej w Warszawie dziś rano. Ok. godz. 10 zaczęła się akcja strażaków.

Warszawa

Demontują pawilony przy placu Defilad

Rozbiórka prowadzona jest na terenie placu Defilad. Zniknie zabudowa, która znajduje się w tym miejscu od 2011 roku.

Warszawa

"Słoneczny" pociąg w tym roku pojedzie dalej

„Słoneczny” to pociąg promocyjny, który kursuje z Warszawy nad morze. W te wakacje ma pojechać dalej niż zwykle.

Warszawa

Uwaga! W weekend utrudnienia drogowe. Wprowadzą objazdy

Powodem utrudnień drogowych planowanych od dziś do poniedziałku rano są prace realizowane w rejonie Powstańców Śląskich oraz al. Reymonta.

Warszawa

Ścieżka przy al. Jana Pawła II dopiero w czerwcu. Skąd opóźnienie?

Inwestycja jest już opóźniona, ponieważ konieczne było przeprowadzenie dodatkowych prac ciepłowniczych. Trzeba było stworzyć komorę ciepłowniczą. Tym samym inwestycja zostanie zakończona najwcześniej dopiero w przyszłym miesiącu.

Warszawa

Włamali się do hurtowni sprzętu dziecięcego. Ukradli wózki, rowerki i foteliki

Funkcjonariuszom policji udało się zatrzymać sześć osób podejrzewanych o włamanie do hurtowni sprzętu dziecięcego oraz kradzież kilkuset wózków, rowerków i fotelików.

Warszawa

Komorowski zwyciężył w całej Warszawie

W wyborach prezydenckich warszawianie głosowali głównie na Bronisława Komorowskiego.

Warszawa

Powstanie ścieżka rowerowa w ścisłym centrum stolicy

Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, w rejonie między Królewską a Świętokrzyską w Warszawie już wkrótce powstanie ścieżka rowerowa.

Reklama