Warszawa - Czwartek, 11.09.2025 / Imieniny: Jacka, Dagny, Prota
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Od dziś roboty budowlane w rejonie Białołęki

WARSZAWA. Ekipa robotnicza zajmuje się wyrównywaniem powierzchni ulic. Są utrudnienia w płynności jazdy.

Warszawa

Wypadek auta z materiałami radioaktywnymi

WARSZAWA. Kilka godzin nieczynny był przejazd odcinkiem drogi krajowej nr 50. Funkcjonariusze pracowali na miejscu wypadku, w którym uczestniczył pojazd osobowy i ciężarówka transportująca materiały radioaktywne.

Warszawa

Dachowanie Nissana na moście Gdańskim

WARSZAWA. Na moście Gdańskim doszło do dachowania pojazdu osobowego marki Nissan. Na miejscu zdarzenia pracowali funkcjonariusze.

Warszawa

Już niedługo na rynek w Warszawie wrócą ogródki gastronomiczne

Póki co trwają nabory wniosków. Chętnych nie brak.

Warszawa

Kilkanaście wypadków, jedna ofiara śmiertelna i ponad 120 kolizji

Policja przedstawiła raport dotyczący sytuacji na drogach w regionie w trakcie świąt wielkanocnych.

Warszawa

Znaleziono przedmioty pochodzące z czasów przedwojennych

Na niesamowite znalezisko natrafiono w rejonie ul. Wiejskiej w Warszawie.

Warszawa

Warszawskie lotnisko wprowadza 23 nowe kierunki lotów

W sezonie wakacyjnym pasażerowie warszawskiego lotniska będą mogli skorzystać z wyjątkowo atrakcyjnej oferty proponowanej przez port Chopina.

Warszawa

Inwestycja w ekologię. Zmodernizują spalarnie

Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania planuje zmodernizować spalarnię.

Reklama