Warszawa - Piątek, 20.06.2025 / Imieniny: Bogny, Florentyny, Bożeny
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Dachowanie Nissana na moście Gdańskim

WARSZAWA. Na moście Gdańskim doszło do dachowania pojazdu osobowego marki Nissan. Na miejscu zdarzenia pracowali funkcjonariusze.

Warszawa

Już niedługo na rynek w Warszawie wrócą ogródki gastronomiczne

Póki co trwają nabory wniosków. Chętnych nie brak.

Warszawa

Kilkanaście wypadków, jedna ofiara śmiertelna i ponad 120 kolizji

Policja przedstawiła raport dotyczący sytuacji na drogach w regionie w trakcie świąt wielkanocnych.

Warszawa

Znaleziono przedmioty pochodzące z czasów przedwojennych

Na niesamowite znalezisko natrafiono w rejonie ul. Wiejskiej w Warszawie.

Warszawa

Warszawskie lotnisko wprowadza 23 nowe kierunki lotów

W sezonie wakacyjnym pasażerowie warszawskiego lotniska będą mogli skorzystać z wyjątkowo atrakcyjnej oferty proponowanej przez port Chopina.

Warszawa

Inwestycja w ekologię. Zmodernizują spalarnie

Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania planuje zmodernizować spalarnię.

Warszawa

Z soboty na niedzielę zmiana czasu

W świąteczny weekend pośpimy krócej. Przestawienie wskazówek zegara.

Warszawa

Wiekowa kamienica w rejonie ronda ONZ wpisana do rejestru zabytków

Wojewódzka konserwator zabytków uwzględniła kamienicę w rejestrze zabytków. Chodzi o ponad stuletnią kamienicę znajdującą się w rejonie ronda ONZ.

Reklama