Warszawa - Niedziela, 26.10.2025 / Imieniny: Ewarysta, Łucjana, Dymitriusza
Reklama

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano:

Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

W sobotę Noc Muzeów w Warszawie

 WARSZAWA. W sobotę, 19 maja zwiedzających przyjmie 240 placówek.

Warszawa

Uhonorowano warszawskich sportowców

WARSZAWA. Do końca roku aż 416 najwybitniejszych reprezentantów stolicy, którzy trenują 44 dyscypliny w 80 klubach, otrzyma od 4 000 zł do 20 000 zł wsparcia.

Warszawa

Od piątku utrudnienia na ul. Międzyborskiej

WARSZAWA. Drogowcy nie zwalniają tempa. Kolejne zmiany w ruchu drogowym.

Warszawa

Utrudnienia komunikacyjne w związku z Nocą Muzeów

WARSZAWA. W sobotę 19 maja Warszawa po raz 15. zaprasza na Noc Muzeów. 

Warszawa

Powstanie ogród w centrum miasta

WARSZAWA. Na konkurs tzw. aorty warszawskiej wpłynęło aż 18 prac.

Warszawa

W maju na dwa buspasy wjadą motocykliści

WARSZAWA. Motocykliści będą mogli jeździć na trasie Łazienkowskiej i na ul. Radzymińskiej.

Warszawa

Trwa rewitalizacja ośrodka Moczydło. Prace potrwają do końca października

WARSZAWA. Harmonogram zakłada realizację przedsięwzięcia do końca października 2018 r.

Warszawa

19 mln zł na konkurs dla żłobków niepublicznych

WARSZAWA. Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent m.st. Warszawy ogłosiła konkurs ofert dla żłobków niepublicznych na wykup 400 miejsc dla najmłodszych warszawiaków.

Reklama