Warszawa - Piątek, 17.10.2025 / Imieniny: Małgorzaty, Ryszarda, Gabrieli
Reklama

Jak przygotować samodzielnie sushi w domu? Krótka instrukcja

Dodano:

Masz ochotę na sushi – jednak tym razem chcesz przyrządzić je samodzielnie? Chociaż początki bywają trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Skorzystaj z poniższej krótkiej instrukcji i stań się domowym sushi masterem.
 

Trwa moda na sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, w którym powstaje coraz więcej tzw. "suszarni" – miejsc serwujących to kultowe japońskie danie. Nie musisz jednak za każdym razem zamawiać gotowego sushi. Odrobina cierpliwości sprawi, że nabierzesz wprawy do tworzenia oryginalnego i pysznego sushi.

 

Zamów sushi, by poznać jego smak

Jeśli chcesz rozpocząć produkcję własnego sushi, zacznij od zamówienia tego dania. Wcale jednak nie musisz lokali odwiedzać osobiście – możesz zamówić jedzenie z dostawą pod wskazany adres. Warto bowiem mieć świadomość, że w dowozie można zamówić nie tylko pizzę, ale również sushi. Warszawa jest jednym z tych miast, które daje taką możliwość. Korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego, wcale nie musisz znać adresów i telefonów konkretnych lokali. Wskazując na swoją lokalizację, otrzymasz informację o rekomendowanych restauracjach i "suszarniach". Potem wystarczy tylko wybrać konkretny zestaw z menu i... oczekiwać na dostawę.

Zamawiając danie z polecanego lokalu, poznasz nie tylko smak. Sprawdzisz też, jaki powinien być efekt końcowy przyrządzania sushi.

 

Dobrej jakości składniki to podstawa

Przyrządzanie sushi zacznij od zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki. Podstawą każdego dania są świeże ryby oraz odpowiedni ryż. Dodatki zależą głównie od inwencji kulinarnej, aczkolwiek dobrze jest mieć pod ręką miękkie awokado, sałatę oraz zielony ogórek.

 

Jak przygotować maki sushi?

Maki sushi to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Warszawa jest miastem, w którym każda "suszarnia" ma je w swoim menu. Dlatego przygodę z przyrządzaniem tego japońskiego dania warto rozpocząć właśnie od maki.

     
  • Składniki podstawowe

Na liście składników podstawowych powinny znaleźć się takie produkty jak: ryż do sushi (2 szklanki), ocet ryżowy (50 ml), liście nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, cukier, sól. Potrzebna będzie także mata bambusowa przeznaczona do nadawania kształtu rolkom.

     
  • Przykładowe składniki dodatkowe

Składniki dodatkowe to mnóstwo możliwości, których wybór ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Tylko od ciebie zależy, na jakie połączenia smakowe się zdecydujesz.

Warto jednak zaopatrzyć się w takie produkty jak np. wędzony łosoś, świeży ogórek, sałata karbowana, awokado, paluszki krabowe, serek śmietankowy, papryka czerwona, daikon (japońska rzodkiew).

Czas zabrać się za przygotowywanie ryżu. Odmierzoną ilość ziarenek opłucz zimną wodą, a następnie zalej wodą (odpowiednie proporcje to 1 szklanka suchego ryżu na 1,25 szklanki wody). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.

W momencie studzenia się ryżu, warto zabrać się za przygotowywanie poszczególnych dodatków do sushi. Pokrój produkty w mniejsze kawałki – najlepiej paseczki. Gdy ryż będzie już chłodny, należy wymieszać go z gotowym sosem.

Teraz czas na punkt kulminacyjny, a więc rolowanie. Na macie bambusowej ułóż listek nori i wyłóż go ryżem. Na wierzch nakładaj niewielką ilość serka śmietankowego oraz wasabi. Następnie układaj kolejno wybrane składniki. Ostatni etap to rolowanie – zwijając, należy pamiętać o silnym dociskaniu maty, by rulon był stabilny. Całość pokrój na 8 kawałków, dzieląc rulon najpierw na połówki, a potem każdą połówkę na ćwiartki, itd.

 

Reklama

Pozostałe wiadomości z Warszawy

Warszawa

Na Krakowskie Przedmieście wróciły autobusy

Między Królewską i Miodową na Krakowskim Przedmieściu znów jeżdżą autobusy. W okresie wakacyjnym Zarząd Dróg Miejskich ułożył tam ponad 5200 mkw. nowej kostki. W najbliższych tygodniach prowadzone będą ostatnie prace związane z...

Warszawa

Skoki spadochronowe w Warszawie – spełnij swoje marzenia!

 Od dawna chcesz skoczyć ze spadochronem? Teraz to jeszcze prostsze! Wystarczy wybrać skok spadochronowy w tandemie, aby poczuć buzującą adrenalinę!

Warszawa

Rozszerza się strefa płatnego parkowania na Mokotowie

​Rada m.st. Warszawy przyjęła na sesji 29 sierpnia uchwałę dotyczącą rozszerzenia strefy płatnego parkowania o nowe obszary na Dolnym i Górnym Mokotowie. Zgodnie z planem SPPN ma zacząć działać 3 lutego 2025...

Warszawa

Orzechowy zawrót głowy. Sprawdź ich rodzaje i warianty kulinarne

Jak powszechnie wiadomo, rodzajów orzechów jest mnóstwo: brazylijskie, włoskie, laskowe makadamii, migdały, ziemne, nerkowce, czy chociażby ekskluzywne pistację. Ta smakowita przekąska kryje w sobie więcej tajemnic, niż wydawać by się mogło na...

Warszawa

Następny odcinek Trasy Łazienkowskiej do przebudowy

Miasto podpisało umowę na rozbiórkę i odbudowę wiaduktów Trasy Łazienkowskiej nad ulicami Paryską i Bajońską. 

Warszawa

Czy w Warszawie potrzebne są kartony?

 Warszawa to miasto, do którego przenosi się wiele osób z całego kraju. Poszukują tu dobrej pracy. Powstaje coraz więcej firm, biur i inwestycji. Wielu młodych ludzi przyjeżdża do stolicy na studia. Łatwo...

Warszawa

Finałowe morsowanie w Dzielnicy Wisła już w niedzielę

Tysiąc osób weszło do rzeki podczas szóstej edycji szkółki morsowania w Dzielnicy Wisła. Ostatnie morsowanie w najbliższą niedzielę – zakończy je ognisko z muzyką na żywo i tańcami.

Warszawa

Rośnie most pieszo-rowerowy na Wiśle

Wszystkie filary mostu pieszo-rowerowego, który połączy Śródmieście z Pragą, są już gotowe. W miniony weekend zakończyło się betonowanie dwóch ostatnich rzecznych podpór. Kolejnym etapem prac będzie montaż elementów konstrukcji przeprawy.

Reklama