Dzisiaj jest: 19 marca 2024, Imieniny: Józefa, Bogdana, Laili

Rozrywka i kultura

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji

Dodano: 02.11.2018

Profesjonalne sprzątanie kuchni - podstawa funkcjonowania dobrej restauracji
Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
 
 

Skąd brud w czystej kuchni?

Często wydaje się nam, że kuchnia w naszej restauracji jest czysta. Zwłaszcza, że w firmie obowiązuje Księga Dobrych Praktyk, a pracownicy sumiennie wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie sprzątania. Tymczasem podczas kontroli Sanepidu okazuje się, że nie wszystko jest w najlepszym porządku. Gdzie szukać brudu w czystej kuchni?

 

 

Nie oszukujmy się, sprzątanie w restauracji to syzyfowa praca i nawet najbardziej sumienni pracownicy czasami idą na skróty lub nie uświadamiają sobie, ile brudu i groźnych dla zdrowia klientów bakterii oraz pleśni gnieździ się w niewidocznych na pierwszy rzut oka zakamarkach. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kuchnia jest naprawdę czysta zwróć uwagę na:

  • uszczelki w lodówkach i zmywarkach do naczyń, to tam zbiera się brud i pleśń,

  • szafy przelotowe, tu gromadzą się nie tylko okruchy, ale również kurz,

  • ociekacze do sztućców, a właściwie podstawki pod nimi, w których gromadzi się woda i brud stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni oraz bakterii,

  • szuflady kuchenne, to tam wpadają resztki jedzenia podczas gotowania i sprzątania blatów, stając się pożywką dla insektów i bakterii,

  • pojemniki na sztućce, na dnie których gromadzi się kurz,

  • kosze na śmieci, które poza regularnym opróżnianiem powinny być również myte - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz;

  • kratki wentylacyjne, na których osiada tłuszcz i brud, które utrudniając prawidłową wentylację pomieszczenia stwarzają doskonałe warunki do rozwoju pleśni i innych grzybów,

  • noże kuchenne, które często bywają niedomyte – resztki jedzenia lubią się gromadzić między uchwytem a ostrzem noża.

 

Jak często należy „organizować” sprzątanie kuchni w restauracji?

 

Zacznijmy od tego, że wbrew praktykom wielu restauratorów oraz właścicieli punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni nie powinno być organizowane, ale regularnie wykonywane. Obok codziennych czynności higienicznych – mycia blatów i podłóg, czyszczenia kuchenek i innych – każdego dnia powinniśmy zadbać o wyczyszczenie przynajmniej jednego ze wskazanych powyżej zakamarków. W ten sposób nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale doprowadzimy do sytuacji, w której sprzątanie przed inspekcją sanepidu będzie już tylko formalnością. Warto bowiem dążyć do tego, żeby gruntowne i regularne sprzątanie kuchni oraz restauracji było wykonywane przez pracowników rutynowo.

Artykuł napisany przez tchservice.pl, firmę sprzątającą z Warszawy.

Podziel się z innymi

Reklama

Wasze komentarze

Portal wawa.net.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Pozostałe aktualności

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

Chcemy bezpiecznego przejścia! - list otwarty

W Piastowie pod Warszawą od 2 lat prowadzone są prace w związku z remontem przejścia podziemnego. Michał Sadecki, przedsiębiorca, mieszkaniec Piastowa oraz ojciec dwójki dzieci apeluje do Władz miasta oraz Inwestora o jak najszybsze dokończenie inwestycji...

Dodano: 11.03.2019 | Komentarze: 0

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Enologia i sommelier - czyli co w winie płynie

Co płynie w winie, to jasne: złocisty, rubinowy, różowy moszcz gronowy, wyciśnięty z winogron, poddany fermentacji.

Dodano: 21.02.2019 | Komentarze: 0

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Postaw na Radom i kup tanie bilety PKP Intercity z Warszawy dla całej rodziny!

Podróżowanie z dziećmi to możliwość wspólnego spędzenia czasu, odkrywania nowych miejsc, a także wzajemnej nauki. Każdy dorosły wie, że podróże kształcą, dlatego warto od najmłodszych lat zabierać swoje pociechy na dalsze czy bliższe wojaże.

Dodano: 13.02.2019 | Komentarze: 0

Reklama
Jakie auto wynająć w Warszawie kiedy w stolicy jesteś na kilka dni?

Jakie auto wynająć w Warszawie kiedy w stolicy jesteś na kilka dni?

Wybierasz się do Warszawy na kilka dni i nie wiesz gdzie oraz jak wypożyczyć auto? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wynajem samochodu będzie szybki i prosty. Podpowiemy również, jakie auta najlepiej jest wybierać.

Dodano: 01.12.2018 | Komentarze: 0

Walendów Park – co musisz wiedzieć o tej inwestycji?

Walendów Park – co musisz wiedzieć o tej inwestycji?

Od kiedy podwarszawski rynek nieruchomości ostro przyspieszył, w miejscowościach położonych pod stolicą zaczęło pojawiać się sporo nowych inwestycji deweloperskich. Nie wszystkie z nich jednak zasługują na uwagę. Często wiele z nich bowiem uchodzi za słabe jakościowo oraz wizualnie. Inaczej sprawa się ma w przypadku osiedla Walendów Park, które szturmem zdobywa zainteresowanie kolejnych kupujących.

Dodano: 26.10.2018 | Komentarze: 0

Reklama